“Seven sevilir, hor gören hor görülür!”

İnsanın kıymeti; idrâkinin, zekâsının, bu yolun büyüklerinin hakîkatlerini anladığı kadardır.

 

 

 

 

 

Sünnetî Ahmed Efendi on beşinci yüzyılda Kastamonu’da yetişen evliyânın büyüklerinden olup Halvetî tarîkatının Şâbân-ı Velî hazretlerinden önceki Pîri ve Kastamonu Şâbân-ı Velî Dergâhının da ilk bânisidir. 1459 yılında vefât etti. Sohbetlerinde buyurdu ki:

 

“İnsanın kıymeti; idrâkinin, zekâsının, bu yolun büyüklerinin hakîkatlerini anladığı kadardır.”

 

“Sizden hanginizin yirmi kerre, belki daha fazla tasarruf edildiği hâlde ve nisbet sahibi kılındığı hâlde, her dışarı çıktığında kaybetmemiş olsun? Size verilen veriliyor. Fakat siz onu muhafaza edemiyorsunuz. Eline bir nûr teslim edilen kişi, onu en kıymetli şeyi bilsin. Fâni varlığını tasfiye etsin, o nûr ile kendini karanlıkta aydınlatsın.”

 

“Benim birkaç günlük hayâtımı fırsat bilip Allahü teâlâya bağlanmayan sizler, ya benden sonra ne yapacaksınız? Bu fırsatı ganîmet bilin, bu nimet elden giderse pişman olursunuz. Son pişmanlığın faydası olmaz.”

 

“Zikir bir kazma gibidir ki, onunla gönülden yabancı duygu dikenleri temizlenir.”

 

“Bütün hâlleri ve buluşları bize verseler, fakat Ehl-i sünnet ve cemâat i’tikâdını kalbimize yerleştirmeseler, hâlimi harâb, istikbâlimi karanlık bilirim. Eğer bütün harâblıkları, çirkinlikleri verseler ve kalbimizi Ehl-i sünnet i’tikâdı ile süsleseler, hiç üzelmem.”

 

“Ey gözümün nûru evlâdım, önce içindeki nefis denilen ejderi öldür! Yüzünü toprağa sür! Hatâ ve isyanını kabûl ve itirâf et ve işlediğin hatâ dolu ibâdetlerinin yüzüne çarpılmasından kork!”

 

“Allahü teâlâ, kullarının kalbine nazar eder. O hâlde ey insanlar! Kalblerinizi temiz ve pak tutunuz! Onu cilâlandırınız! Güzel ve parlak ediniz! Orada yalnız ihlâs ve doğruluk bulunsun!”

 

Bir gün talebelerine; “Hak teâlâ neyi emir buyurmuşsa onu işlemenizi, neden nehyetmişse ondan kaçınmanızı istiyorum” buyurdu.

 

“Müslüman, dilini İslâmiyetin menettiği şeylerle kirletmemelidir.”

 

“Seven sevilir, hor gören hor görülür.”

 

“Allahü teâlâya itaat edene, insanlar itaat eder.”

 

“İlim, kulluğun gerçek manâsını anlamak ve Hakka tam kulluk etmek içindir.”

 

“Gıybet; yalancıların meyvesi, fâsıkların ziyâfeti, kadınların sakızıdır.”

 

“Zamansız işe başlayan kendini sıkıntıya sokar.”

 

“Bir işin tamamı yapılamazsa, hepsinden vazgeçmemelidir. Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) (Size emrettiklerimi gücünüz yettiği kadar yapınız) buyuruyor.”

 

“Sıkıntılı zamanda, insan, dostlarına muhtaçtır.”

Kategori içindeki yazılar: Vehbi Tülek