Receb ayı ve Üç Aylar…

Bu gece ve günlerde çok tevbe ve istiğfâr etmeli, ibâdet etmeli, kazâ namazları kılmalı, Kur’ân-ı kerîm okumalı, fıkıh ilmi öğrenmelidir.

 

 

 

1 Ocak 2025 (1 Receb 1446) Çarşamba günü idrâkiyle şereflendiğimiz “Receb ayı”, “Üç Aylar”ın 1.si, “Harâm Aylar”ın 2.si, “Hicrî-Kamerî sene”nin de 7. ayıdır. Bu ay, Âdem aleyhisselâmdan beri kıymetli idi. Bu ayda muhârebe etmek günâh idi. Her ümmet, bu aya saygı gösterirdi. Zâten “Receb” demek, “mürecceb, mu’azzam, muhterem, kıymetli” demektir.

 

Geçen hafta salı günkü makâlemizde, halkımız arasında “Üç Aylar” diye anılan “Recebü’l-ferd”, “Şa’bânü’l-muazzam” ve “Ramazânü’l-mübârek” aylarının, İslâm dininde özel yerlerinin bulunduğunu; Resûlullah Efendimizin, Recep ayının başında “Ya Rabbî, Receb ve Şa’bân aylarını bizler için mübârek kıl [yanî bu aylarda, bizlere bereketler ihsân eyle] ve bizi Ramazân ayına da eriştir” diye duâ ettiklerini; kezâ Şa’bân ayına çok değer verdiklerini ve bu ayda çok oruç tuttuklarını belirtmiş, bu aylara dâir bazı bilgiler de vermiştik.

 

Receb ayının ilk Cuma gecesine “Regâib Gecesi” denir. Receb ayının her gecesi kıymetlidir. Her Cum’a gecesi de kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, dahâ da kıymetli olmakdadır. Bu ayda, mübârek “Mi’râc Gecesi” de var. Regâib gecesinin ve Receb ayının kıymeti, fazîleti çeşitli hadîs-i şerîflerle bildirilmiştir. Bir hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: “Receb ayında, takvâ üzere bir gün oruç tutana, oruç tutulan günler dile gelip ‘Yâ Rabbî, onu mağfiret et’ derler.”

 

Allahü teâlâ, kullarına çok merhamet ettiği, acıdığı için bazı gecelere, günlere ve aylara husûsî kıymet vermiş, bu gece, gün ve aylardaki duâ, tevbe, namaz ve oruç gibi ibâdetleri kabûl buyuracağını bildirmiştir. Aslında Cenâb-ı Hak, kullarının çok ibâdet yapmaları, duâ ve tevbe etmeleri için böyle gece, gün ve ayları birer sebep kılmıştır.

 

Cuma, bayram ve kandil geceleri ve günleri, Müslümânların mübârek gün ve geceleridir. “Mübârek”: “Bereketli, feyizli, hayırlı, faydası bol” demektir. Bu mübârek gün ve gecelere kıymet veren şüphesiz ki Allahü teâlâdır.

 

Muhtelif hadîs-i şerîflerde bildirildiğine göre, Allahü teâlânın kıymet verdiği gece ve günlere ikrâm etmeli, hürmet etmeli, saygı göstermeli, ya’nî büyük veya küçük hiçbir günâh işlememelidir. [Muhtelif hadîs-i şerîflerde zikredildiğine göre, Allahü teâlâ, böyle davrananlara dünyâda ve âhırette ikrâm ederkabir azâbı yapmaz, Cehennem’den âzâd eder, Cennet’ine sokar Bu gece ve günlerde çok tevbe ve istiğfâr etmeli, ibâdet etmeli, kazâ namazları kılmalı, Kur’ân-ı kerîm okumalı, fıkıh ilmi öğrenmeli [yine hadîs-i şerîflerde zikredildiğine göre, Cenâb-ı Hak, ibâdetler içinde, bu gece ve günlerde yapılanları dahâ çok sever; o gecelerde kılınan namâzları, Kadir gecesinde kılınan namâzlar gibi kabûl eder; o günlerde tutulan bir gün oruca, bir senelik nâfile oruç sevâbı verir; böyle yapanların günâhlarını afveder; duâlarını kabûl eder]; çokça tesbîh, tahmîd, tekbîr ve tehlîl okumalıdır. Peygamber Efendimize de çok çok salevât getirmelidir.

 

 

 

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı’nın önceki yazıları…




Kategori içindeki yazılar: Ramazan Ayvallı