Namaz büyük emirdir!

“Nerede ve ne şart altında olursa olsun mutlaka namaz… Bir vakit namazımı kaçırmaktansa, bin kere ölmeyi tercih ederim!..” (Seyyid Abdülhakim Arvasi)

 

 

 

 

 

Nasihatler -2-

 

*Salih Müslüman olmak için

 

1- Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiği gibi inanmalıdır. Ehl-i sünnet: İtikâdda (inanılacak şeylerde) ve yapılacak işlerde Peygamber Efendimizin (sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem) ve O’nun Eshâbının (arkadaşlarının) ve sonra gelen müctehid İslâm âlimlerinin yolunda bulunan Müslümanlara denir. 

 

2-Dört mezhepten [Hanefi, Maliki, Şafi ve Hanbeli] birinin fıkıh [ilmihal] kitabını okuyarak, din bilgilerini doğru öğrenip, buna uygun ibadet yapmalı ve haramlardan sakınmalıdır. Bir hata ve kusuru olursa şartlarına uygun tövbe etmelidir. 

 

3-Çalışıp dinimize uygun yolla para kazanmalıdır. Fakir kimse bu zamanda  dinini, namusunu, hakkını bile koruyamaz. Helal kazanmak büyük ibadettir. Namaza mâni olmayan ve haram işlemeye sebep olmayan her kazanç yolu, hayırlıdır ve mübarektir.

 

*Namaz büyük emirdir. Namaz dinin direğidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Dinimizin başı namazdır.) [Namaz Risalesi, Seyyid Abdülhakîm Arvâsî] 

 

Peygamber Efendimizin son sözleri, (Namaza, namaza dikkat edin! Emriniz altındaki kimseler hakkında Allahtan korkun) [İbni Mace] tavsiyesi olmuştur.

 

Büyüklerimiz de, (Namaza mâni olan işte hayır yoktur!) buyurmuşlardır. Namazları, vakti girince hemen kılmalı. Abdullah ibni Mes’ûd “radıyallahü anh” diyor ki: Allahü teâlânın en çok hangi ameli sevdiğini Resûlullahtan “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” sordum: (Vaktinde kılınan namaz) [Eşiat-ül-lemeat] buyurdu.

 

*”Namaz, aman namaz, nerede ve ne şart altında olursa olsun mutlaka namaz. Tek vakit namazımı kaçırmaktansa, bin kere ölmeyi tercih ederim.” [Seyyid Abdülhakim Arvasi]

 

*Namazda rükûdan kalkınca yani kavmede bir “sübhanallah” diyecek kadar durmalı. İki secde arasında yani celsede bir “sübhanallah” diyecek kadar durmalı. Bunlara “tadili erkan” denir. Tadili erkanı terk etmenin yirmi dört zararı  vardır. Bunlardan bazıları: 1-Namaz kıldığı mekân  kıyamette aleyhine şahitlik eder. 2-Namazın hırsızı olur. 3-Sağında ve solunda bulunan meleklere eziyet etmiş olur. 4- Bütün mahlukata zararı dokunur. O kimsenin günahı sebebiyle yağmurlar yağmaz, ekinler bitmez olur. [Mızraklı İlmihali]

 

*Mümkünse yatsıdan önce uyumamalı. Yatsı namazını kıldıktan sonra zaruri ve önemli bir iş yoksa vaktinde yatıp erken kalkmaya çalışmalı! Gafletle yatıp gafletle kalkmamalı! Rastgele yatağa girip uyumamalı. Yatağa abdestli, E’ûzü ve besmele okuyarak girmeli. Âyet-el-kürsi, üç İhlas ve bir Fatiha, iki Kul eûzüyü okumalı! Salevat-ı şerife getirmeli! Günahlarına tövbe etmeli…

 

*Sabah erken kalkmaya, güne erken başlamaya ve işine erken gitmeye çalışmalı. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Allah’ım, erken işine giden ümmetimin işlerini bereketli kıl!) [Bezzar]

 

Peygamber Efendimiz  (sallallahü aleyhi ve sellem) (Sabah uykusu rızka manidir.) [Beyheki] buyurdu.

 

 

 

Salim Köklü’nün önceki yazıları…  




Kategori içindeki yazılar: Salim Köklü