Kin besleyen kimse daima huzursuzdur!

Kin beslemek, insanın ruhen ve bedenen zarar görmesine sebep olur. Kin güden kimse daima huzursuz, stresli ve öfkelidir.

 

 

 

Kin beslemek, kötü huylardandır. Başkasından nefret etmek demektir. Kendine nasihat verene kin beslemek haramdır. Onu sevmek, ona hürmet etmek gerekir. Hâlbuki o, kendisi ile aynı derecede veya daha üstün olana kızar. Bir şey yapmak elinden gelmediği için, ona karşı kibirlenir. Tevazu gösterilmesi gerekene tevazu edemez. Onun haklı sözlerini, tavsiyelerini kabul etmez. Herkese karşı ondan daha üstün olduğunu göstermek ister. Ona eziyet verse de özür dilemez.

 

Kin beslemek, insanın ruhen ve bedenen zarar görmesine sebep olur. İçinde kin besleyen kimse daima huzursuz, stresli ve öfkelidir. Kalbi kararır ve bedeninde kronik ağrılar, bağırsak ve kalp hastalıkları gibi çeşitli bedenî rahatsızlıklara yakalanır.

 

Kin beslemekten hâsıl olan kötülükler çoktur. Kin besleyen kimse; iftira, yalan ve yalancı şahitlik, gıybet, sır ifşa etmek, alay etmek, haksız olarak incitmek, kalp kırmak, hakkını yemek, haset, kin beslediği kişi komşu ise onu arayıp sormak, akrabalarından ise sıla-i rahmi terk etmek günahlarına yakalanır.

 

Kin duygusundan kurtulmak için kin beslediği kimseyi affetmeli ve ona iyilik etmeli ve dua etmelidir.

 

Hazreti Lokman Hakîm, oğluna şöyle nasihat etti:

 

İki şeyi unut: Yaptığın iyiliği unut, sana yapılan kötülüğü unut. İki şeyi unutma: Allahü teâlâyı unutma, ölümü unutma.”

 

İnsan kendisine yapılan kötülüğe sabreder ve ona iyilikle mukabele ederse, ondan bahsetmezse, hesaplaşmaya kalkışmazsa sevap kazanır. Erkek olsun, kadın olsun, dünya işleri için, mümin mümine darılmamalı, onu terk edip uzaklaşmamalı, aradaki bağı, alakayı kesmemelidir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven kimse, insanların kusurlarına bakmaz, affedici olur.

 

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah’ın kulları, kardeş olun! Bir Müslümanın diğer kardeşine darılarak üç günden çok uzaklaşması helal değildir.) [Buhari]

 

Büyük İslam âlimi Mevlâna Hâlid-i Bağdâdi hazretleri buyuruyor ki:

 

“Dört şey insanın kalbini karartır: Kibirli olmak, münakaşa etmek, kızmak ve kin tutmak.

 

Hikmet ehli bir zat şöyle buyurur: 

 

“Allahü teâlâyı unutma. Yumuşak, saygılı ve edepli ol. Münakaşa etme. Dostla da düşmanla da iyi geçin. Mütevazı ol. Sevilen insan ol. Kimseyi kendine düşman yapma. Kimsenin kalbini kırma. Emr-i marûf yaparken dahi incitme. Büyüklerimiz, hiç kimsenin yüzüne karşı hatasını söylememişler. Kızarak, suçlayarak, hakaret ederek, kibirlenerek ve kendini beğenerek konuşma. Dua al, beddua alma. Gönül yap, gönül yıkma. Üç beş günlük ömrünü böyle geçir.”

 

 

 

Salim Köklü’nün önceki yazıları… 




Kategori içindeki yazılar: Salim Köklü