Kabir sualleri ve cevapları

 

Kabirde sual meleklerine verilecek cevaplar, çok önemli din bilgileridir. Her Müslüman bunları ezberlemeli ve çocuklarına da ezberletmelidir. 

 

 

 

Nasihatler -5-

 

Kabir sualleri ve onlara verilecek cevaplar şöyledir: (Rabbin kimdir? Rabbim Allahü teâlâdır.) (Peygamberin kimdir? Peygamberim hazret-i Muhammed aleyhissalâtü vesselâmdır.) (Dinin nedir? Dinim, İslam dinidir.) (Kitabın nedir? Kitabım, Kur’ân-ı kerimdir.) (Kıblen neresidir? Kıblem Kâbe-i şeriftir.) (İtikatta mezhebin nedir? İtikatta mezhebim Ehl-i sünnet vel-cemâ’at mezhebidir. ) [Ehl-i sünnet vel-cemâ’at mezhebi: Îtikâdda (inanılacak şeylerde) ve yapılacak işlerde Peygamber efendimizin ve O’nun Eshâbının (arkadaşlarının) ve Ehl-i sünnet âlimleri olan dört mezhep âlimlerinin yolunda olmak yani onların bildirdikleri gibi inanmak ve onların bildirdikleri gibi  ibadetleri yapmaktır.]  (Amelde mezhebin nedir? Dört hak mezhepten yani Hanefi, Şafi, Maliki ve Hanbeli  mezheplerinden hangisinde ise onu söyler. Mesela Hanefi mezhebinde ise, “Amelde mezhebim, İmâm-ı A’zam Ebû Hanife mezhebidir” der.)

 

*Gaflet ve şaşkınlığa kapılarak ana babanın kalbini kırarsan, derhâl onların rızasını almaya çalış, yalvar, mutlaka onların gönlünü al! Ana babanın evlat üzerinde hakları çok büyüktür. Bunu daima göz önünde tutarak, ona göre hareket etmeli!

 

*Şu dört huya sahip olan, muhsinler [yani iyiler] zümresinden olur. 1- Genişlikte [zenginlikte] zekât, darlıkta sadaka vermek. 2- Öfkelenince öfkesini yenmek. 3- Başkalarının ayıbını görünce kapatmaya çalışmak. 4- Ailesine, akrabasına, komşularına ve beraber bulunduğu kimselere iyilik etmek, güzel davranmak ve onları daima hoş tutmak.

 

*Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Allahü teâlâ, Cebrâil aleyhisselâma sordu: Yeryüzüne insen ne iş yapardın? Cebrâil aleyhisselâm buyurdu ki: Yâ Rabbi! Yapacağım amel, sence malumdur. Dört şey yapardım: 1- Susamış kimselere su verirdim. 2- Çoluk çocuğu fazla olana yardım ederdim. 3- İki dargın arasını bulurdum. 4- Müslümanların ayıplarını kapatırdım.)

 

*Resûl-i ekrem “sallallahü aleyhi ve sellem” eshâbdan Mu’âz hazretlerine buyurdular ki: (Yâ Mu’âz! Ayıpları gizle, kimsenin ayıbını yüzüne vurma! Farzlardan başka kıldığın namazları ve ibâdetleri kimseye söyleme! Dünya işini ahiret işinden büyük görüp, evvel yapma! Hiç kimseye hor bakma! Kimsenin gönlünü kırma, herkesle hoş geçin. Bu şekilde hareket etmezseniz elem verici azâba uğrarsınız.)

 

*Her türlü sıkıntıdan ve tehlikeden korunmak ve şeytanların ve düşmanların zarar ve hücumlarından kurtulmak için, (İstiğfar) okumanın çok faydalı olduğu hadis-i şeriflerde bildirilmiştir. İstiğfar, günahın affını istemek, Estagfirullah demektir. Estagfirullah, “günahlarımı affet Allah’ım”, demektir. [Büyük âlim ve veli Muhammed Masum Faruki hazretleri buyurdu ki: Dertlerin, belaların gitmesi için, istiğfar okumak çok faydalıdır. Çok tecrübe edilmiştir.]

 

[İslam Ahlakı, Mızraklı İlmihali, Ey Oğul İlmihali]

 

 

 

Salim Köklü’nün önceki yazıları…  




Kategori içindeki yazılar: Salim Köklü