Helal yemenin ve haramdan sakınmanın önemi…

Haram lokma insanın hem dünyasını hem de âhiretini berbat eder. Helal lokma her zaman, her yerde insanı âbâd eder…

 

 

 

 

 

Allahü teâlâ mealen buyurdu ki: Helâl şeylerden yiyin ve salih amel işleyin. [Mü’minun 51]

 

Resulullah (sallallahü aleyhi ve sellem) de “Helal kazanmak her Müslümana farzdır” buyurdu.

 

Sa’d bin Ebi Vakkas hazretleri “Ya Resulallah, dua buyurunuz da, Allahü teâlâ, benim her duamı kabul etsin” dedi. Cevabında buyurdu ki:
(Duanızın kabul olması için helal lokma yiyin!) [Kimya-yı saadet]

 

Başka bir hadis-i şerifte de;
“Duanın kabul olması için iki şey gerekir. Duayı ihlas ile yapmalıdır. Yediği ve giydiği helalden olmalıdır” [Tergibüs-salât] buyuruldu.

 

Yahya bin Muaz-i Razi rahmetullahi aleyh buyurdu ki: “Allahü teâlâya itaat etmek bir hazineye benzer. Bu hazinenin anahtarı dua, dişleri helal lokmadır.”

 

Sehl bin Abdullah Tusteri rahmetullahi aleyh buyurdu ki: “İmanın hakikatine kavuşmak için dört şey lazımdır: Bütün farzları edeple yapmak, helal yemek, görünen ve görünmeyen haramlardan sakınmak. Bu üçüne ölünceye kadar sabırla devam etmek.”

 

Yine Sehl bin Abdullah Tusteri rahmetullahi aleyh buyurdu ki: “Haram yiyenlerin yedi âzâsı istese de istemese de günah işler. Helal yiyenlerin bütün bedeni ibadet eder. Hayır işlemesi kolay ve tatlı gelir.”

 

Abdullah ibni Mübarek hazretleri buyurdu ki: “Şüpheli bir dirhemi sahibine geri vermeyi, bin dirhem sadaka vermekten daha çok severim.”

 

Haram lokma insanın hem dünyasını hem de âhiretini berbat eder. Helal lokma her zaman, her yerde insanı âbâd eder, huzurlu ve mutlu eder.

 

Hadis-i şerifte, (İbadet on kısımdır; dokuzu helal kazanmak, biri diğer ibadetlerdir) [Beyheki] buyuruldu.

 

Osmanlı ordusu Mısır seferine giderken bağlık, bahçelik yerlerden geçiliyordu. Salkım üzümler, olgunlaşmış elmalar, armutlar ve daha türlü türlü meyveler vardı… Ordu Gebze yakınlarında konakladığı zaman, Yavuz Sultan Selim Han’ın içine bir şüphe düştü. “Acaba askerlerim sahibinden izinsiz üzüm ve elma koparmış olabilir mi?” diye düşünüyordu. Hemen Yeniçeri Ağası’nı çağırdı ve durumun çok dikkatlice araştırılmasını emretti.

 

Heybeler, torbalar araştırıldı, iyice soruldu ama, asker üzerinde hiçbir iz bulunamadı. Yeniçeri Ağası gelip durumu söylediğinde Padişah rahatlamıştı. El açıp;

 

“Allah’ım! Bana, haram yemeyen bir ordu ihsan ettiğin için sana şükürler olsun” diye dua etti.

 

Sonra Yeniçeri Ağası’na dönüp şöyle dedi:

 

Eğer askerlerim içinde bir tek kimse sahibinden izinsiz bir meyve koparıp yese idi, Mısır seferinden vazgeçerdim. Çünkü haram yiyen bir ordu ile beldelerin fethi mümkün olamaz!

 

 

 

Salim Köklü’nün önceki yazıları… 




Kategori içindeki yazılar: Salim Köklü