Peygamber Efendimiz buyurdu ki: “Kendinize, çocuklarınıza ve mallarınıza beddua etmeyiniz! Duaların kabul olduğu bir vakte rastlar da, bedduanız kabul olur.”
Günümüzde, çocuklarımızın, gençlerimizin dilinden düşürmediği bir kelime var: “Lanet!” Bazı televizyonlarda yerli ve yabancı film, dizi seyrederken sık sık rastlarsınız… Korku filmlerine de “Lanetli Ev”, “Lanetli Aile” gibi isimler verirler…
“Lanet olsun” demek, “Allah’ın rahmetinden uzak olsun” demektir. Lanet etmek, beddua etmek iyi değildir. Dinimizde, Ebu Cehil ve Ebu Leheb kâfirlerine hatta şeytana bile lanet etmek ibadet değildir.
Önceki Peygamberler (aleyhimüsselam) kavimlerine lanet ettikleri hâlde, Peygamber Efendimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” lanet etmemiştir.
Bir savaşta, kâfirlerin yok olması için dua etmesini istediklerinde;
(Ben lanet etmek için, insanların azap çekmesi için gönderilmedim. Ben, herkese iyilik etmek için, insanların huzura kavuşması için gönderildim) buyurdu. Nitekim Kur’an-ı kerimde mealen;
(Seni âlemlere rahmet, iyilik için gönderdik) buyuruluyor. (Enbiya 107)
Bu rahmet, yalnız insanlar için değil, bütün mahlukat içindir. Hatta kâfirler bile istifade eder. Allahü teâlâ, Peygamber Efendimizin hürmetine bu ümmete genel bir ceza göndermiyor. Salih kimseler yeryüzünde var olduğu müddetçe, Peygamber Efendimizin hürmetine bu ümmete genel azap gelmiyor…
Ağzımızdan çıkacak her kelimeye dikkat etmeliyiz. İbni Mübarek hazretleri, çocuğundan şikâyetçi olan birine, “Çocuğa hiç beddua ettin mi?” dedi. O da, “evet” deyince, “Şikâyete hakkın yok! Çocuğun ahlakını kendin bozmuşsun” buyurdu.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Ana-babanın çocuğuna ve mazlumun zalime olan bedduaları, reddolmaz.) [Tirmizi]
Dilimizi bedduaya alıştırmamalıyız! Dînimiz, kendi nefsine, çocuğuna, malına ve hayvanına bedduâ ve kötü sözü yasaklamıştır. Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Kendinize, çocuklarınıza ve mallarınıza beddua etmeyiniz! Duaların kabul olduğu bir vakte rastlar da, bedduanız kabul olur.) [Müslim]
Fâsıklara, bidat ehline ve kâfirlere de ismen lânet etmek uygun olmaz. Hele bir mümine kâfir demekten, ona lanet etmekten sakınmalıdır! Lanet, sahibine döner. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kul, lanet ettiği zaman, lanet edilen buna müstahak değilse, kendine döner.) [Beyheki]
Buhârî-yi şerifte diyor ki: “Eshab-ı kiramdan Abdullah adında birine, şarap içtiği için had cezası verildi. Resulullah Efendimiz buna lanet edildiğini işitince (Ona lanet etmeyin! Çünkü O, Allah’ı ve Resulünü sevmektedir) buyurdu.
Bir Müslümanın başına bir musibet geldiğinde “Şeytanından bulsun” diye lanetlemesi uygun değildir. Bilâkis, “Allahım ona merhamet et, ona acı, Allahım günâhlarını affet” demelidir. Zaman, acıma zamanıdır…