Ramazân ayı yaklaşırken…

Ramazân ayında, iyi iş ve ibâdet yapanlara, bütün sene boyunca da bu işleri yapmak nasip olur.

 

 

 

“Üç aylar”ın 2.si, Hicrî-kamerî senenin de 8. ayı olan Şa’bân-ı muazzam ayı bitmek üzere. Mübârek Şa’bân ayı, Ramazân-ı şerif’e hâzırlık ayıdır. İnşâallah 01 Mart 2025 Cumartesi günü, mübârek Ramazân ayı başlayacaktır.

 

Üç ayların 3.sü, kamerî ayların ise 9.su olan Ramazân ayı, bütünü itibâriyle pek kıymetli ve çok şereflidir. Kur’ân-ı kerîm’de Ramazân ayı hakkında şöyle buyurulmaktadır:

 

 “(O sayılı günler) Ramazân ayıdır ki, insanların hidâyet rehberi olan, onları doğru yola götüren ve hakkı bâtıldan ayıran en sarîh ve parlak delîlleri ihtivâ eden Kur’ân bu ayda indirildi. Sizden kim Ramazân ayını idrâk ederse (hâzır olursa, mukîm olursa), orucunu tutsun. Hasta olan veya seferde bulunan kimse, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutar. Allah, sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Oruç günlerinin sayısını tamâmlamanızı, sizi hidâyete erdirdiği için büyüklüğünü takdîs ve ta’zîm etmenizi ve O’na şükretmenizi diler.” (Bakara Suresi, 185)

 

Bilindiği üzere, bazı mekânlar emsâline göre daha mukaddes, bazı insanlar akrânına nisbetle daha muhterem olduğu gibi, bazı zamanlar da benzerlerine nazaran çok daha kudsî, mukaddes ve mübârektir.

 

Nasıl ki, altın madeni bakır, demir, kömür gibi madenlerden çok daha üstün ise, yine yâkût taşı diğer normal taşlardan çok daha kıymetli ise, kezâ gül çiçeği diğer çiçeklerden daha değerli ise, bazı gece, gün ve aylar da diğer normal zamanlardan çok üstündürler.

 

Allahü teâlâ, kullarına çok merhamet ettiği, acıdığı için bazı gecelere, günlere ve aylara kıymet vermiş, bu gece, gün ve aylardaki duâ, tevbe, namaz ve oruç gibi ibâdetleri kabûl edeceğini, kat kat sevâb vereceğini bildirmiştir.

 

Ramazân-ı şerîf ayının gündüzlerinin bereketi başka, gecelerinin bereketi de başkadır. Ramazân ayında, iyi iş ve ibâdet yapanlara, bütün sene boyunca da bu işleri yapmak nasip olur. Bu ayda yapılan bütün nâfile ibâdetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farz ibâdetlere verilen sevap gibidir. Bu ayda, bir farz yapana, başka aylardaki 70 farz sevâbı verilir.

 

Bin (1.000) aydan hayırlı olduğu, bizzât Allahü teâlâ tarafından beyân buyurulan Kadir gecesi Ramazân ayı içindedir ki, o gecede Kur’ân-ı kerîm Resûlullah Efendimize vahyedilmeğe başlamıştır. Kur’ân-ı kerîmde medhedilen, en kıymetli gecedir.

 

Bütün mübârek gece ve günleri, keza onbir ayın sultânı olan Ramazân ayını bir ganîmet bilmeli, bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. İftârlar vermeliyiz. Bu gece ve günlerde çok tevbe ve istiğfâr etmeli, kaza namazları kılmalıyız. Kur’ân-ı kerîm okumalı, sevâbını da ölülerimizin rûhlarına göndermeliyiz. Peygamber Efendimize salât ü selâmı da ihmâl etmemeliyiz. Fakîrler, yetîmler de sevindirilmeli, sadakalar, hediyeler verilmelidir. Dargınlar, küskünler barışmalıdırlar. Ayrıca bu vesîle ile güzel vatanımızın dirliği, asîl milletimizin birliği ve beraberliği, bütün Müslümânların ve İslâm âleminin huzûr ve seâdeti, bütün insanların da hidâyeti için duâ etmeliyiz.

 

 

 

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı’nın önceki yazıları…




Kategori içindeki yazılar: Ramazan Ayvallı