“İki kişi ölümü hatırlamaz/Haram işler, biri de namaz kılmaz!/Bir gün gelir, tutmaz olur bu eller,/Söyleyemez, Allah demeyen diller!”
Nasihatlar -4-
*Büyük İslam âlimi Seyyid Abdülhakîm Arvasi hazretleri buyurdu ki: “İmânı olan ve aklı olan ve bâliğ olan erkek ve kadınlara, (Mükellef) denir. Mükellef olanların, ölümü çok hatırlaması sünnettir. Çünkü, ölümü çok hatırlamak, emirlere sarılmaya ve günahlardan sakınmaya sebep olur. Haram işlemeye cesareti azaltır. Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Lezzetleri yıkan, eğlencelere son veren ölümü çok hâtırlayınız!)” [Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye]
*Eve Besmele ile girmeli! Girerken, İhlâs sûresini okumalı! Peygamberimiz “aleyhisselâm” buyurdu ki: (Eve girerken İhlâs-ı şerîfi okuyan, yoksulluk görmez!)
*Âile fertlerine iyi davranmalı, onları güzelce idare eylemeli! Tatlı nasihat ederek, Allahü teâlânın emirlerini onlara öğretmeli! Namazlarını kılmalarına çok dikkat etmeli! Her ihtiyaçlarını helalden temin eylemeli! Onlara haram lokma yedirmemeli! Onları incitecek, üzecek söz ve davranışlardan sakınmalı.
*Dükkânını açarken ve işine başlarken Besmele ile başlamalı ve Besmele ile kapamalı! Yiyecek bir şey alınca, açık olarak tutup eve getirmemeli, bir şeye sarmalı ve örtülü şekilde eve götürmeli! Eve gidince, çocukları herhangi bir şeyle sevindirmeli!
*Herkese elinden geldiği kadar iyilik etmeli! Müslümanların ilim öğrenmelerine ve ibadetlerine yardım etmeli! En büyük yardım, onlara Ehl-i sünnet itikadını, helalleri, haramları, farzları öğretmek ve hatırlatmak, muteber, kıymetli bir din kitabını hediye etmektir.
*Şunları yapmaya çok gayret etmelidir: Her işe Besmele ile başlamalı. Her işi tamam edince, (Elhamdülillah) demeli. Filân yere gideceğim dediğinde, (İnşaallah) demeli. Bir musibet işittiğinde, (İnnâ lillah ve innâ ileyhi râci’ûn) demeli. Günah işlediğinde tövbe ve istiğfar etmeli.
*Müslümanın Müslüman üzerinde yedi hakkı vardır: Davetine gitmek. Hasta olunca ziyaretine gitmek. Cenazesine gitmek. Nasihat etmek. Selâm vermek. Bir zalimin elinden kurtarmak. Aksırdığında (Elhamdülillah) deyince, (Yerhamükellah) demek.
*Müslümanın hayırlısı, kendisinde şu altı haslet bulunandır: 1-İbadet eder. 2-İlim öğrenir. 3-Kötülük yapmaz. 4-Haramlardan sakınır. 5- Kimsenin malına göz dikmez. 6- Ölümü hiç unutmaz.
*Sevaplarının başkasına gitmesine ve de başkasının günahlarını yüklenmeye sebep olan gıybet günahından kendini çok korumalıdır! [Gıybet, bir Müslümanın gizli günahlarını ve açık kusurlarını arkasından söylemek demektir.]
*Su içerken bir solukta içmemeli, üç defada içmeli! Terli iken soğuk su içmemeli, uyku arasında su içmemeli! Bunların hepsinin vücuda zararları vardır. Bir toplantıda su istendiği zaman, baş taraftan su vermeye başlamalı, sağdan dolaşmalı! Peygamber Efendimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Su içeceğiniz vakit, ayakta içmeyiniz! Vücudunuza zararlıdır. Yalnız abdestten artan su ve zemzem-i şerîf ayakta içilebilir.) [İslam Ahlakı, Mızraklı İlmihal, Ey Oğul İlmihali]