Dileklere kavuşmak için doğru iman sahibi olmak yani Ehl-i sünnet itikadında olmak, ibadetleri yapmak ve haramlardan sakınmak lazımdır.
Duaların kabul olması ve muratlara, dileklere kavuşmak için doğru iman sahibi olmak yani Ehl-i sünnet itikadında olmak, ibadetleri yapmak ve haramlardan sakınmak lazımdır. Ayrıca maddi sebepler yanında dua ve diğer manevi sebeplere de yapışmalıdır. Allahü teâlâ her şeyi sebeple yaratır. Bir şeye kavuşmak için, bu şeyin yaratılmasına sebep olan şeyi yapmak lâzımdır. Her şeyin yaratılmasında müşterek olan manevi sebepler:
1-Sadaka vermek: Allah rızası için yapılan, maddi ve manevi her iyiliğe, sadaka denir. Gerek zekât, fıtra, adak, akika, gerekse sadaka şeklinde yapılan yardım, insanı kazalardan, belalardan korur; dünyada, sıhhat ve afiyet içinde bir ömür sürmeye sebep olur. Sadaka verenin malının bereketi artar. Az malı, çok iş görür. Kendisinin veya aile fertlerinin hastalığı olan veya bir sıkıntıya düşen, çok sadaka vermelidir! Akrabayı görüp gözetmek daha sevaptır. Kendisini ve çoluk çocuğunu sıkıntıya sokacak kadar çok sarf etmek de doğru değildir.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Hastalarınızı sadakayla tedavi edin. Sadaka, her hastalığı ve belayı defeder.) [Beyheki]
(Sadaka verenin rızkı artar ve duası kabul olur!) [İbni Mace]
(Sadaka, kabir azabından korur. Kıyamette de himaye altına alır.) [Beyheki]
(Sadaka 70 çeşit belayı önler. Bunların en hafifi cüzzam ve barastır.) [Hatib]
(Sadaka ömrü uzatır, kötü ölümden korur.) [Taberani]
(Birine yol göstermek bir sadaka, zahmet veren bir şeyi yoldan kaldırmak bir sadaka, ihtiyaçtan fazla elbiseyi vermek de bir sadaka, şerri [zararı] dokunmaktan çekinmek de bir sadakadır.) [İbni Sünni]
(Güzel söz, sadakadır.) [İ. Ahmed]
(Din kardeşine güler yüz göstermek, sadakadır.) [Tirmizi]
(Sübhanallah, Elhamdülillah, La ilahe illallah veya Allahü ekber demek, birer sadakadır. İyiliği tavsiye etmek, kötülüğü önlemeye çalışmak, birer sadakadır. İki rekât kuşluk namazı kılmaksa, bütün bunları karşılar.) [Müslim]
(Kötülük yapmaktan sakınmak bir sadakadır.) [İbni Ebiddünya]
(Ödünç vermek bir sadakadır.) [Taberani]
Seyyid Abdülhakim-i Arvasi hazretleri de “Sadaka; belâları önler, ömrü uzatır, bedene sıhhat verir, malı arttırır” buyurmuştur.
Yine musibetlerden, sıkıntılardan kurtulmak için İslam âlimleri (Bismillâhillezî lâ-yedurru ma’asmihî şey’ün fil-erdı ve lâ fissemâi ve hüvessemî’ul’alîm) duasını okumayı tavsiye etmişlerdir. Bu duayı sabah akşam üçer defa okumalı. Okuyan kimseyi Allahü teâlâ, sihirden, büyüden, nazardan, yangından, depremden, kısaca her türlü kaza ve belalardan korur.
2-Yetmiş kere (Estagfirullah min külli mâ kerihallah) duâsını okumaktır. Bu iki manevi sebep, maddî sebepleri bulmaya da yardım eder.