Boğazımızdan geçecek her lokmaya dikkat etmeliyiz…

“Öyle günahlar vardır ki; onları ancak çoluk çocuğunun rızkını helalinden kazanmak için çekilen sıkıntılar affettirir.”

 

 

 

Her canlı gıdaya muhtaçtır. Yemeden içmeden yaşayamaz. Ancak, boğazımızdan geçen her lokmaya dikkat etmeliyiz. Helal gıda kazanmak, kendisinin ve bakmakla mükellef olduklarının rızıklarını elde etmek ibadettir. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki: “Helâl nafaka aramak, her Müslümana farzdır.” Bir diğer Hadis-i şerifte de şöyle buyurulur: “Öyle günahlar vardır ki; onları ancak çoluk çocuğunun rızkını helalinden kazanmak için çekilen sıkıntılar affettirir.”

 

Hazreti Ömer radıyallahü anh buyurdu: “Çalışınız, kimseye muhtaç olmadan hayatınızı devam ettirin. Çalışmadan oturup da ‘Ya Rabbi bana rızık ver’ diye kimse dua etmesin! Biliyorsunuz gökten ne altın yağar ne de gümüş…”

 

Sevgili Peygamberimiz aleyhisselam Eshabı ile otururken bir genç görürler, sabah erken saatte hızlı adımlarla pazara gidiyordu. Bazıları dedi ki; “Bu genç, gençliğini, gücünü Allah için harcasaydı daha iyi olmaz mı idi?” Bunun üzerine Peygamberimiz aleyhisselam şöyle buyurdu: “Öyle demeyiniz, onun bu gayreti ibadettir ve Allah içindir.”

 

Hazreti Ömer bir adamı devamlı mescitte görür, dikkatini çeker ve sorar: “Senin maişetini kim temin ediyor, nereden ihtiyaçlarını gideriyorsun?” O da şöyle cevap verir: “Biz iki kardeşiz, ben ibadet ediyorum, kardeşim de çalışıyor, beraber aynı evde yaşıyoruz.” Hazreti Ömer ona şöyle der: “Kardeşinin kazandığı sevap seninkinden daha çoktur.”

 

Bir adam Süfyan-ı Sevri’ye sorar: “Cemaatle kılınan namazın hangi safında durmak daha sevaptır?” Ona şöyle cevap verir: “Sen yediğin lokmana dikkat et, helalinden olsun, hangi safta durursan fark etmez.”

 

Hadis-i şerifte şöyle emrolunmuş: “Kazancı haram olan kimse; onu tasadduk ederse, sadakası kabul olmaz. Yanında alıkoyarsa, kendisi için Cehennem azığı olur.”

 

İbrahim bin Ethem hazretleri buyuruyor ki: “Kemale erenler, midelerine gireni kontrol etmekle kemale erebilmişlerdir.”

 

İtiraf edelim ki, helal lokma elde edebilmek hele zamanımızda oldukça zordur. Hadis-i şerifte de buna işaret vardır. Buyuruluyor ki: “Ümmetimin üzerine öyle bir zaman gelecek ki üç şey çok az bulunacak, dolayısı ile de çok değerli olacaklar: Helal para, Allah için seni seven bir dost ve bidatlerden uzak bir inanç ve ibadettir.”

 

En çok dikkat edeceğimiz en önemli şey, boğazımızdan geçecek her lokmayı, kasamıza veya cebimize girecek her kuruşu kontrol etmektir. Haram ve şüpheli olanlardan sakınmaktır. Böyle yaşarsak dünyada da, ahirette de huzur buluruz.




Kategori içindeki yazılar: Said Arvas