“Allah’a ibâdetten daha iyi amel, iş yoktur. Ölümden iyi ibret yoktur.”
Şeyh Amr Rabbânî hazretleri büyük velîlerdendir. Azerbaycan’ın Şirvan şehrinde doğdu. Şirvan’da, sonra da uzun seneler Bağdât’ta ilim tahsîl etti. Bir zaman sonra Herat şehrine geldi. Burada evliyanın büyüklerinden Mîrim Halvetî hazretlerinin dergâhına giderek ona talebe oldu. Tasavvufta yüksek derecelere ulaştıktan sonra icazet verilerek memleketine gönderildi. 1444 (H.848) senesinde Şirvan’da vefât etti.
Bu mübarek zat sohbetlerinde buyurdu ki:
Kim Allahü teâlânın rızâsını, nefsinin arzu ve isteklerine tercih ederse, Allahü teâlâ da o kuldan râzı olur. Kim insanların rızâsını tercih etmek sûretiyle, Allahü teâlânın gazabına sebep olacak şeyi yaparsa, o kimseye hem Allahü teâlâ gazab eder, hem de onu insanların gözünden düşürür. İslâm âlimlerinden birisi şöyle buyurmuştur:
“Kim Allahü teâlânın katındaki derecesinin ne olduğunu bilmek istiyorsa, Allahü teâlânın rızâsını ne kadar gözettiğine baksın.”
“Her işte esas, ilim ve takvâdır. Îmândan güzel hiçbir nîmet yoktur. Allah’a ibâdetten daha iyi amel, iş yoktur. Ölümden iyi ibret yoktur.”
“İyi huy, başkalarını incitmemek ve onlardan gelen sıkıntılara katlanmaktır.”
“Şu üç şey Allahü teâlâyı çok üzer: Vakti boşa geçirmek, insanlarla alay etmek ve gıybet etmek.”
“Gençler! Gençliğinizin kıymetini biliniz. Güç kuvvet elde iken, çok ibâdet ediniz. Biz yaşlılardan ibret alınız da, zayıf ve güçsüz duruma düşmeden evvel, çok ibâdet yapınız.”
“İhtiyaç kadar yemek, ihtiyaç kadar su, ihtiyaç kadar elbise, ihtiyâca yetecek kadar bir ev ve doğru ilim sâhibi olmaktan başka, dünyâda her şey boş ve faydasızdır.”
“Edepli olmak; güzel kalblilik ve akıllılık alâmetidir.”
“Bir kimse bir nîmete kavuşur da bunun şükrünü yapmazsa, o nîmet elinden gider de, o kimsenin haberi bile olmaz.”
“Bir kimse âmirine itâat ederse, emrindekiler de kendisine itâat eder.”
“Sünnete uygun yapılan az bir ibâdetin sevâbı, bid’at işlenerek yapılan çok amelden kat kat daha fazladır.”
“Mürüvvet, insanın kendi nefsini, her türlü kirden ve insanların ayıp saydıkları şeyleri yapmaktan korumak ve bütün işlerinde insanlara karşı şefkatli, merhametli ve insaflı davranmaktır.”
“Kul dört şeyle yükselir. Bunlar: İlim, edep, emânet ve iffettir.”
“Müminin kabrinde yüzünün kıbleden çevrilmiş görünmesi, dünyâ sevgisi üzerine ölmesindendir.”