Kur’ân-ı kerîm okumanın fazîleti

Bu ayda, Kur’ân-ı kerîmi çok okumalıdır. Kur’ân-ı kerîmi tecvîde uygun öğrenmeli ve her gün az da olsa, okumaya çalışmalıdır. 

 

 

 

İçerisinde bulunduğumuz mübârek ramazân ayına çok hürmet etmelidir. Hürmet etmek, günâhlardan uzaklaşmakla ve ibâdetleri yapmakla olur. Hürmet edip, saygı gösteren, kat kat karşılığını görecektir. Fakat, bu mübârek zamanlarda, va’dedilen sevâplara kavuşabilmek için, her şeyden önce i’tikâdı düzeltmek  lâzımdır. İlmihâl bilgilerini öğrenmek ve yaşayışını bunlara uygun hâle getirmek gerekir. Ayrıca çok tevbe ve istiğfâr etmeli, kazâya kalmış namazlarını, oruçlarını (ramazândan sonra), zekâtlarını, sadaka-i fıtırlarını, kurbânlarını hemen kazâ etmeye başlamalıdır. Bir ân önce bu borçlardan kurtulmak için çalışmalıdır.

 

Bilindiği gibi, Allahü teâlâya ve Peygamberine îmândan sonra, dînimizde en kıymetli ibâdetin namaz olduğu bildirilmiştir. Namazın ehemmiyetini bildiren âyet-i kerîmeler ve hadîs-i şerîfler pek çoktur. Kur’ân-ı kerîmde yüzden fazla yerde, namaz kılmak emri tekrar edilmekte, hadîs-i şerîflerde namazın nasıl kılınacağı öğretilmekte ve teşvîk edilmektedir.

 

Bu ayda, Kur’ân-ı kerîmi çok okumalıdır. Kur’ân-ı kerîmi öğrenmek, okumak ve öğretmek çok sevâbdır. Kur’ân-ı kerîmi tecvîde uygun öğrenmeli ve her gün az da olsa, okumaya çalışmalıdır. Sevgili Peygamberimizin, bu husûstaki hadîs-i şerîflerinden bazıları şöyledir:

 

“En hayırlınız, Kur’ân’ı öğrenen ve öğretendir.” [Buhârî]

 

“İnsanların en çok ibâdet edeni, en çok Kur’ân okuyandır.” [Deylemî]

 

“Her gece on âyet okuyan, gâfillerden sayılmaz.” [Hâkim]

 

“Kim bir âyet öğrenirse, bu âyet, Kıyâmette onun için nûr olur.” [Dârimî]

 

“Kur’ân okuyanla dinleyen, sevâbda ortaktır.” [Deylemî]

 

“Kur’ândan bir âyet dinleyen, sayısız çok sevâba kavuşur.” [İmâm Ahmed]

 

“Kur’ân okuyun! Kıyâmette size şefâat eder.” [Müslim]

 

“Kur’ânı öğrenip gece gündüz okuyana imrenmek gerekir.” [Müslim]

 

“Kur’ân okuyan kimse, bunamaz.” [Tirmizî]

 

“Kur’ân-ı kerîm okuyup ezberleyen, helâlini helâl, harâmını harâm bilen, Cennete girer. Ayrıca [Müslümân] akrabâsından, hepsi de Cehennemlik olan on kişiye şefâat edip onları Cehennemden kurtarır.” [Tirmizî]

 

“Kur’ân ehli, Cennet ehlinin reîsleridirler.” [Hâkim]

 

“Kur’ân okuyanlar, Cennet ehlinin ârifleridirler.” [Dârimî]

 

“Kur’ân ehli, Ehlullahtır.” [Hatîb] (Ehlullah; Allah dostu, evliyâ demektir.)

 

“Kur’ân okunan yere rahmet yağar, melekler hâzır olur.” [Buhârî]

 

“Kur’ân okunan evin bereketi artar. Kur’ân okunmayan ev, bereketsiz olur.” [Dârimî]

 

“Kur’ân okunan evin hayrı artar, sâkinlerini sıkmaz, melekler toplanır, şeytânlar oradan uzaklaşır. Kur’ân okunmayan ev, içindekilere dar gelir, sıkıntı verir, bereketsiz olur. Melekler uzaklaşır, şeytânlar oraya dolar.” [Dârimî]

 

“Kur’ân okunan ev, gök ehline, yerden yıldız göründüğü gibi görünür.” [Beyhekî]




Kategori içindeki yazılar: Ramazan Ayvallı