Nefisle olan cihadın galibi büyük nimetlere kavuşur, en büyük düşmanını mağlup etmek zevkine erer. Mağlubu ise büyük sıkıntılara girer.
Nefis Allahü teâlânın düşmanıdır. Nefsin arzularının, insanı Allah yolundan saptırıcı oldukları, Kur’ân-ı kerimde haber verilmiştir. Çünkü nefis, daimâ Rabbimizi inkâr ve ona isyan etmek ister. Bunun için her istediği kendi zararınadır.
Her işte, nefsin arzularına uymak, nefse tapmak olur! Nefse uymaktan kurtulmak dünya nimetlerinin en büyüğüdür. Çünkü o, kul ile Rabbi arasında en büyük perdedir.
Kur’ân-ı kerimde mealen buyuruldu ki: (Allah’tan korkup, nefsini kötü arzulardan uzaklaştıranların varacakları yer, muhakkak Cennettir.) [Naziat 40, 41]
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (İnsanı felakete sürükleyen şeyler üçtür: Cimrilik, nefse uymak ve kendini beğenmek.)
Ölümü unutan nefsine uymaya başlar.
En büyük düşman olan nefsin kötülüğünü bildiren hadis-i şerifler çoktur. Resûlullah Efendimiz buyurdu ki:
(Aklın alâmeti, nefse galip ve hâkim olmak ve öldükten sonra lâzım olanları hazırlamaktır. Ahmaklık alâmeti, nefse uyup, Allahtan af beklemektir.)
(Asıl kahraman, nefsini yenendir.)
***
İslâm dini insanların dünyada da, ahirette de rahat ve huzur içinde yaşamasını istiyor. Akıl olmasaydı, insan hep nefsine uyar, felâketlere sürüklenirdi. Nefis olmasaydı insan yaşaması ve üremesi için çalışmasında kusur ederdi. Nefis ile cihad sevâbından mahrum kalırdı. Meleklerden daha üstün olmak yolu kapalı kalırdı…
Peki, bu kadar zararlı olan nefis, niçin yaratıldı? Sahip olduğumuz her şeyin iyi tarafı da var kötü tarafı da. Elektrik büyük nimettir. Yerinde kullanılmazsa insanın ölümüne sebep olabilir. Nefis de bunun gibidir. Hem faydalı, hem zararlı tarafları vardır. İnsanın yaşaması, üremesi dünya için çalışması nefsin varlığı ile mümkündür.
Nefis olmasaydı büyük cihad sevâbı nasıl kazanılırdı! Eshab-ı kirâm (radıyallahü anhüm) büyük bir muhareben dönmüşlerdi. Zafer elde etmişlerdi. Sevgili Peygamberimiz (aleyhisselâm) Eshabını tebrik ettikten sonra buyurdu ki:
“Küçük cihaddan döndük, büyük cihada giriyoruz.” Sordular;
“Bundan büyük cihad hangisidir?” diye, cevap olarak buyurdular ki:
“Nefisle cihaddır…”
Muharebede mağlup olan öldürülen mümin şehid olur, ebedî saâdete kavuşur. Galip olanı ise gazi olur. İkisi de güzeldir. Nefisle olan cihadın galibi büyük nimetlere kavuşur, en büyük düşmanını mağlup etmek zevkine erer. Mağlubu ise büyük felâketlere, sıkıntılara girer. Unutmayalım ki nefis, şeytandan daha tehlikelidir. Şeytan bazen insanın kalbine vesvese verir. Nefis ise dâima içindedir!..