“Kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleri ile çağırılacaksınız. Onun için güzel isimler alınız.”
Çocuklarımızı güzel terbiye etmeliyiz -1-
Evlad anne ve baba elinde bir emanettir. İyi terbiye edilirse din ve dünya saadetine kavuşur. Bu saadete, mutluluğa anneleri, babaları ve hocaları da ortak olur. Çocukların iyi yetişmesi için bazı hususları yerine getirmek gerekir. Bunlardan bazıları şöyledir:
1. Çocuğa iyi isim koymak. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Çocuğa güzel bir isim koymak, evladın baba üzerindeki haklarındandır.) [Beyheki]
(Kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleri ile çağırılacaksınız. Onun için güzel isimler alınız.) [Ebu Davud]
Âişe “radıyallahü anhâ” buyurdu ki: (Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” çirkin isimleri değiştirirdi.) Abdullah bin Ömer “radıyallahü anhümâ” buyurdu ki: (Hazret-i Ömer’in bir kızının adı Âsıye yani “isyan edici” idi. Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem”, onu değiştirdi, Cemîle yaptı). Bunlar gibi, daha birçok insan, yer ve sokak ismini değiştirerek, Müslümana yakışan isimler takmıştır.
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
“Bir Müslümanın, gayrimüslim birinin ismini almaktan, korkunç aslanlardan kaçmaktan daha çok kaçması gerekir.”
2. Yeni doğan çocuğun sağ kulağına ezan, sol kulağına da ikamet okumalıdır.
3. Akikasını kesmek. Yedinci günü akika kesmek müstehaptır. Yani kesilirse çok sevap verilir, kesilmezse azap olmaz. Yedinci günden sonra da kesilebilir. Akika, çocuk nimetine karşılık, Allahü teâlâya şükretmek için hayvan kesmektir. Akika hayvanı, kurbanlık hayvan gibi olmalıdır. Resulullah efendimizin nübüvvetten sonra, kendisi için akika kestiği (Şir’a) kitabında yazılıdır. Akika, çocukları belalardan, hastalıklardan korur. Erkek çocuk için iki, kız çocuk için bir akika hayvanı kesilir. Kesilen akikadan kendisi ve zengin fakir herkes yiyebilir.
4. Çocuğun başını tıraş edip ağırlığınca altın veya gümüş vermek. Yedinci günü saçını kesip, saçının ağırlığı kadar, erkek için altın veya gümüş, kız için gümüş sadaka vermesi Hanefi mezhebinde müstehaptır. Saçını kesmeden tahmini olarak da verilebilir. Altın ve gümüş yerine, kağıt para verilse ve yedinci günden sonra da verilse olur.
5. Çocuğu Sünnet ettirmek. Peygamber Efendimizin “sallallahü aleyhi ve sellem” sünnetidir. Oğlunu sünnet ettirmek, İslamiyet’in şiarıdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki : (Fıtrî sünnet beştir: Sünnet olmak, kasıkları temizlemek, tırnak kesmek, koltuk altını temizlemek ve bıyıkları kısaltmak.) [Buhari] Çocuğun sünnet olmasının belli bir yaşı yoktur. Ancak, yedi ile on iki yaş arası en iyisidir.
6. Çocuğu güzel terbiye etmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Evladınıza ikram edin, onları edepli, terbiyeli yetiştirin!) [İbni Mace]