Balkan Turu çerçevesinde beş ülkeyi ziyâret ettik. Balkan Ülkeleri, Doğu ve Batının izlerini taşıyan bir coğrafyadır.
20-26 Haziran 2025 târihleri arasında (6 gece ve 7 gün süren) Balkan Turu Programı çerçevesinde, 5 ülkeyi [Bosna ve Hersek-Karadağ-Arnavutluk-Kuzey Makedonya-Kosova’yı] ziyâret ettik. Sanki bir rüyâ gibi, dillere destân bir seyâhat oldu.
Kadîm bir târihe sâhip olan Balkan Ülkeleri, Doğu ve Batının izlerini taşıyan bir coğrafyadır. Yeşili, suyu, tabîî güzellikleri, târihi, kültürü ve maneviyâtı ile öne çıkan mekânlardır. Şimdi maalesef sınırlarımızın dışında kalan Balkanlarda, hâlâ Türkçe konuşan o sıcak insanları, Türkiye’den geldiğimizi öğrenince, nasıl hüsn-i muâmele ettiklerini görmek lâzım.
Her vatandâşımıza, her Türk’e, her Müslümâna, hattâ her kültürlü insana, ma’nevî açıdan ve tabîî güzellikler bakımından çok zengin olan, o kültür diyârını görmelerini, o ecdâd yâdigârı mübârek memleketleri ziyâret etmelerini harâretle tavsiye ederim.
Şimdi bu girişten sonra, “İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a da şükretmemiş olur” hadîs-i şerîfi mûcibince, “Zümeray Turizm” Yön. Krl. Bşk. Ercan Şahin bey ve Gnl. Mdr. Musta Uçtu bey ile Balkanlardaki partner şirket olan Balkan Tur Gnl. Mdr. ve Gnl. Mdr. Yardımcısına, bilhâssa Tur rehberi, târihçi Eldar Uka kardeşimize çok teşekkür ediyoruz. Bu mühim tur hakkında, birkaç makâle yazacağım inşâallah.
20 Haziran 2025 Cuma günü, öğleden sonra İstanbul-Sabiha Gökcen Havalimanı’ndan hareket edip Bosna-Hersek’in başşehri Saraybosna’ya sâlimen indik elhamdülillah.
Bilindiği üzere, dünyâda 205 devlet var. Bunlar; Birleşmiş Milletler, NATO Ülkeleri, Avrupa Birliği Ülkeleri, Afrika Birliği Ülkeleri, Asya Ülkeleri, İslâm Ülkeleri, Orta Doğu Ülkeleri, Türk Cumhûriyetleri, Karadeniz İş Birliği Ülkeleri, Kafkas Ülkeleri, İngiltere-Birleşik Krallık Ülkeleri, Rusya Federasyonu Ülkeleri, Şanghay Beşlisi ve Balkan Ülkeleri… gibi muhtelif isimler altında, çeşitli topluluklar meydâna getirmektedirler.
“Balkanlar bölgesi”nin sınırları, çok sayıda zıt tarîfler sebebiyle, tartışılmakta olup, bileşenleri üzerinde umûmî bir mutâbakât bulunmamaktadır. Birçok tanıma göre, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristân, Hırvatistân (Sava ve Kupa nehirlerine kadar), Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya’daki Kuzey Dobruca, Sırbistân (Tuna nehrine kadar) ve Türkiye’deki Doğu Trakya ve Yunanistân anakarasını tâm olarak içine almaktadır.
Ancak, birçok tarif, Hırvatistân, Romanya ve Sırbistân’ın kalan topraklarını ve Slovenya‘yı (Kupa Nehri’ne kadar) da içermektedir.
Ek olarak, bazı tanımlar, kültürel ve târihî faktörler sebebiyle, Macaristân ve Moldova‘yı da içine almaktadır…
Neredeyse genel kabûle göre, Balkan Ülkeleri (alfabetik olarak) şunlardır:
Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristân, Hırvatistân, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistân, Slovenya, Türkiye ve Yunanistân