Cenâb-ı Hak, hepimize, bu mübârek üç ayların feyiz ve bereketlerinden lâyıkı vechile istifâde etmeyi nasip buyursun…
Mübârek “üç ay”lar, geçen hafta Cuma günü başladı. Recep ayı üç ayların ilki, “Harâm aylar”ın 2.si, hicrî senenin ise 7. ayıdır. İçerisinde 2 mübârek gecenin [“Regâib” ve “Mi’râc” kandillerinin] bulunduğu ve Âdem aleyhisselâmdan beri ta’zîm ve hürmet edilen Recep ayı [01 Recebü’l-ferd 1445], 12 Ocak 2024 Cuma günü başlamıştır. [11 Şubât 2024 Pazar günü 01 Şa’bân 2024, 11 Mart 2024 Pazartesi de 01 Ramazan 1445 başlıyacaktır.]
Bu 3 ay içerisinde, mukaddes dînimizde husûsî kıymet verilen 10 mübârek geceden 4’ü [Regâib, Mi’râc, Berât ve Kadir geceleri] bulunmaktadır.
Bildiğiniz gibi, 11 Ocak Perşembe’yi 12 Ocak Cuma’ya bağlıyan gece, Receb ayının hem ilk gecesi, hem de ilk Cuma gecesi ya’nî 29 Cemâzil-âhır 1445’i 01 Recebü’l-ferd’e bağlıyan gece idi. Bilindiği gibi, Receb ayının ilk Cuma gecesi, mübârek “Regâib Kandili”dir. Ya’nî bu sene 11 Ocak 2024 Perşembe’yi [29 Cemâzil-âhır 1445] 12 Ocak 2024 Cumaya bağlıyan gece Regâib gecesi idi.
Bu ayı ta’kîb eden Şa’bân ayı, içerisinde “Berât” kandilinin bulunduğu bir aydır. Ondan sonraki Ramazan ayı ise, Yüce Rabbimiz tarafından ayların sultânı kılınmıştır.
[Cenâb-ı Hak, hepimize, bu mübârek üç ayların, hem gecelerinin, hem de günlerinin feyiz ve bereketlerinden lâyıkı vechile istifâde etmeyi nasip buyursun.]
MUKADDES MEKÂNLAR, MÜBÂREK İNSANLAR VE KUDSÎ ZAMANLAR
Bilindiği üzere, bazı mekânlar emsâline göre daha mukaddes, bazı insanlar akrânına nisbetle daha muhterem olduğu gibi, bazı zamanlar da benzerlerine nazaran daha kudsî, daha mukaddes, daha mübârek kılınmıştır.
Mukaddes mekânların başında, “Mescid-i Harâm”, “Mescid-i Nebevî”, “Mescid-i Aksâ”, “Mescid-i Kubâ” olmak üzere, Allahü teâlâya ibâdet edilen bütün câmi ve mescidler, O’nun emir ve yasaklarının öğretildiği yerler gelir.
Muhterem insanların başında, “Ülü’l-azm” Peygamberler, “Resûl”ler ve “Nebî”ler gelmektedir. Bunlardan sonra, üstünlük sırasında Sahâbe-i kirâm, Tâbiîn ve Tebe-i Tâbiîn başta olmak üzere diğer âlim ve velîler bulunmaktadır.
Bildiğiniz gibi, bereketli, hayırlı, faydası bol, feyizli demek olan “mübârek” sıfatıyle sıfatlanan ve İslâm dîninin kıymet verdiği on gece vardır ki, bunlar kronolojik sıraya yani hicrî-kamerî sene içerisindeki yerlerine göre: Muharremin 1. Gecesi (Hicrî Yılbaşı Gecesi), Aşûre (10 Muharrem) Gecesi, Mevlid Gecesi [12 Rebîul-evvel gecesi], Regâib Gecesi [Receb-i şerîfin ilk Cuma gecesi], Mi’râc Gecesi [Receb-i şerîfin 27. gecesi], Berât Gecesi [Şa’bân-ı muazzamın 15. gecesi], Kadir Gecesi, Ramazân Bayramı Gecesi, Arefe Gecesi [Zilhiccenin 9. gecesi], Kurbân Bayramı Gecesi [Zilhiccenin 10. gecesi.]
Yukarıda bildirilen on geceden başka, Fıtır (Ramazân) ve Adhâ (Kurban) bayramlarının diğer geceleri [yanî bütün bayram gece ve günleri mübârektir], Zil-hicce ayının ilk sekiz gecesi [Zil-hiccenin ilk 10 gecesinin tamâmı da mübârektir], Muharremin ilk on gecesi [1 ve 10. geceler mübârek dedik, böylece toplam 10 gecenin hepsi] ve her Cum’a ve Pazartesi gecesi de mübârektir.