Orucun sağlığımız için olan faydaları…

Günümüzde zayıflamak isteyenlere, Davud aleyhisselamın orucu gibi bir gün yiyip bir gün oruç tutmalarını hekimler tavsiye ediyorlar.

 

 

 

İslâmiyet ve sağlığımız -21-

 

Oruç tutulmasının asıl gayesi, Allahü teâlâya ibadet/kulluk etmektir. Bununla birlikte orucun birçok ferdî, sosyal, ahlâkî ve ruhî hikmetleri, faydaları vardır. Bu faydalardan biri de, insan sağlığının korunmasıdır. Bir hadis-i şerifte (Oruç tutunuz sıhhat bulunuz!) buyurulmuştur. Orucun, sağlık için olan faydalarından bazılarını şöyle zikredebiliriz:

 

1. Oruç, koca bir yıl durmadan çalışan mide ile birlikte bütün sindirim sisteminin dinlenmeye bırakılması ve insan vücudunun bir tasfiyeye tabi tutulmasıdır. Gerçekten sindirim sistemi hastalıkları, diğer organ hastalıklarına göre oldukça sık görülür. Şişmanlık, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği hep bu yüzdendir. İşte oruç bu hastalıklara karşı koruyucu bir tesir gösterdiği kadar bir tedavi aracı da olabiliyor. Günümüzde zayıflamak isteyenlere, Hazret-i Davud aleyhisselamın orucu gibi bir gün yiyip bir gün oruç tutmalarını hekimler tavsiye ediyorlar.

 

2. Oruç öncesi dönemde her hücreye yeterli kanı göndermek için azamî gayret sarf eden kalp, metabolik yoğunluğu oruçluyken az olacağı için, hücrelerin kan talebini zorlanmadan daha rahat karşılar.

 

3. Beynin bütün vücut sistemleri ve organ fonksiyonları üzerinde tam bir kontrol ve hâkimiyeti vardır. Bu itibarla oruç, çok ideal bir perhiz sağlaması; kalbi huzura, psikolojik rahatlığa kavuşturması yönüyle ruh ve beden sağlığını temin eder. Günümüzde yaygın olan ülser, kolit gibi psikosomatik hasatlıklardan korunmada önemi büyüktür.

 

4. Oruç ile insanın; güçlü bir irade kuvveti kazanacağı şüphesizdir. Bu sebeple alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan oruç vesilesi ile kurtulmak pekâlâ mümkündür.

 

5. Oruç, vücuttaki karbonhidrat, protein ve bilhassa yağ depolarının harekete geçirilmesini sağlar. Oruç sayesinde aşırı madde süzmekten kurtulan böbrekler, ciddi bir revizyona girerek dinlenme ve yenilenme imkânını bulurlar.

 

Oruçtan beklenen yüksek faydaya kavuşabilmek için ayrıca şunlara da dikkat etmelidir:

 

1. Gözü faydasız şeylere, haramlara bakmaktan korumak gerekir. Kalbi meşgul eden ve iyi işlerden alıkoyacak hususlardan gözü korumalıdır.

 

2. Dilini yalan, gıybet, koğuculuk gibi kötü işlerden alıkoymakdır. Orucun sevabını muhafaza edebilmek için dili, her türlü kötülükten uzak tutmalıdır.

 

3. Gıybet edenleri günahlarına ortak olunduğu için dinlememeli, haram ve faydasız şeylerden kulağı muhafaza etmelidir.

 

4. Gözü, dili, kulağı kötülüklerden koruduğu gibi; el, ayak ve diğer uzuvları da haramlardan ve şüphelilerden korumak lazımdır. Mideye haram lokma sokmamaya çalışmalıdır.

 

5. Sahurda çeşitli ve kuvvetli gıdaları yemekte mahzur yoksa da, iftar vakti tıka basa yiyerek, oruçtan beklenen faydalara mâni olmamalıdır.





2024-09-11 02:00:00

Kategori içindeki yazılar: Hasan Yavaş