Namaz ne zaman farz olur?

Çocuk baliğ olunca, kâfir veya mürted Müslüman olunca, namaz kılmaları farz olur.

 

 

 

Sual: Bir kimseye namaz kılmak ne zaman farz olur?

 

Cevap: Akıl ve baliğ olan her Müslüman’ın her gün beş namaz vaktinin her birinde, bir kere namaz kılması farzdır. Bir namazın vakti gelince, bu namazı edaya, kılmaya başladığı vakit, bu namazı kılması farz olur. Kılmadı ise, vaktin sonunda, yani vaktin çıkmasına, abdest alıp namaza başlayacak kadar zaman kalınca, kılması farz olur. Özrü yok iken kılmadan vakit çıkarsa, büyük günah olur. Özrü olanın da, olmayanın da, vaktinde kılmadığı namazı, vakti çıktıktan sonra, kaza etmeleri farz olur. Çocuk baliğ olunca, kâfir veya mürted Müslüman olunca, kadın temizlenince, deli ve baygın şifa bulunca, uykuda olan uyanınca da böyledir. Yeni Müslüman olana evvela namazın şartlarını öğrenmesi farz olur. Öğrendikten sonra, kılması da farz olur. Vakit girdikten sonra, kılmadan uyumak özür olmaz. Bunun, vakit çıkmadan uyanması için tedbir alması farz, vakit girmeden uyuyanın alması ise, müstehabtır. Beş vakit namaz, kırk rekât eder. Bunlardan on yedi rekâti vakitlerinde kılmak farzdır. Üç rekâti vacibtir. Yirmi rekâti sünnettir. Beş vaktin her birinde sünnet namaz kılmak da emir olundu. Sünnetler farzdan başka oldukları için, bunlara ayrıca niyet edilir.

 

Sual: Cünüp olan bir kimse hemen mi gusül almalı, yoksa geciktirebilir mi?

 

Cevap: Cünüp kimse, kılmadığı namaz vakti çıkıncaya kadar gusül etmezse, günah olmaz. Daha fazla geciktirmesi büyük günahtır. Cünüp iken uyumak, cimâ yapmak günah değildir. Zevce, hanım ile birlikte, bir kurnadan, bir kaptan gusül etmek caizdir.

 

Sual: Cünüp olan kimse, gusül almadan bir şey yiyip içebilir mi?

 

Cevap: Cünübün elini ve ağzını yıkamadan yiyip içmesi tenzihen mekruhtur. Çünkü ağzına, eline sürülen su, müstamel, kullanılmış su olur. Müstamel suyu içmek ise mekruhtur.

 

Sual: Kadınlar muayyen hâlde iken, cünüp olan kimse gibi midir?

 

Cevap: Hayz gören kadın, cünüp gibi değildir. Çünkü hayz hâlinde iken gusül abdesti alması emir olunmadı.

 

Sual: Muayyen hâldeki bir kadın çocuğunu emzirebilir mi ve süt emilmesi sebebiyle kadının abdesti bozulur mu?

 

Cevap: Hayz hâlindeki kadın, göğsünü yıkamadan, çocuğunu emzirebilir. Cünüp kadının, yıkamadan emzirmesi mekrûh olur. Çocuk emziren kadının abdesti bozulmaz.

 

 

 

Osman Ünlü’nün önceki yazıları…


Kategori içindeki yazılar: Osman Ünlü