Müslümanlar, birbirine hürmet eder, yardıma koşar… Kul ve hayvan haklarını gözetirler…
Sual: Bir Müslüman ile bir gayrimüslimin, İslamiyet hakkındaki davranışlarının farkı nasıl anlaşılır?
Cevap: Müslümanlar, birbirine hürmet eder, yardıma koşar. Din ve dünya işlerinde sıkıntıda olanları kurtarırlar. Oruç tutanlara, camilere, ezana, namaz kılanlara, Allah yolunda yürüyenlere sevgi ve saygı gösterir. Kur’ân-ı kerim okunurken, saygı ile dinlerler. Kur’ân-ı kerimi her kitabın üstünde bulundurup, üstüne bir şey koymazlar.
Çalgı ve içki âlemlerinde, oyun arasında, eğlence yerlerinde okumazlar. Uygunsuz okunurken, susturamazlar ise, dinlemeyip uzaklaşırlar. Kur’ân-ı kerimi veya bütün muhterem ve mübarek isimleri, yazıları, aşağı yerlerde görünce, kalpleri sızlayıp hemen kaldırırlar. Kul ve hayvan haklarını gözetirler. Kâfirlerin, turistlerin de mallarına, canlarına ve ırzlarına saldırmazlar. Kanunlara karşı gelmezler. İslamın güzel ahlakı ile yaşayarak herkesin sevgi ve saygısını toplarlar…
Kafirler ise, Kur’ân-ı kerimi ve bütün mübarek isimleri ve yazıları, hürmetten, kıymetten düşürmeye çalışır. Bunları, Allahü teâlânın yasak ettiği yerlerde ve şekillerde okurlar ve okuturlar. Müslümanlığın pis dediği şeyler arasına yazarlar. Paketlerde, eğlence masalarında, örtü olarak kullanılmaları ve yerlerde sürüklenmeleri için, dergilere, gazetelere basarlar.
Temsillerde, mizahlarda, komedilerde, karikatürlerde, filmlerde, televizyonlarda ve radyolarda, Müslümanlarla ve din büyükleri ile ve Allahü teâlânın emirleri ile alay ederler. Bütün buralarda Müslüman olarak pis, gülünç bir serseriyi gösterirler, Müslümanları ve Müslümanlığı tahkir ederek, onu sevimsiz ve nefrete şayan olarak tanıtırlar. Müslüman büyüklerine ve Müslümanlığın büyük tanıdığı şeylere çirkin isimler takarlar… Müslümanlar, bunlara aldanmamalı ve imanlarını çaldırmamak için, çok uyanık olmalıdır.
Bir din âlimini beğenmeyen veya bir din kitabını kusurlu, hatalı bulan bir kimse, eğer namaz kılıyor, oruç tutuyor, haramlardan sakınıyor ise, bu kimsenin sözü veya yazısı incelenmeye, o âlim veya kitap üzerinde durulmaya değer. Din kitabına, din adamına, dil uzatan kimse, ibadet yapmıyor ve haramdan sakınmıyor ise, onun sözünün bir iftira, bir din düşmanlığı olduğunu anlamalı ve inanmamalıdır.