Peygamber efendimiz bir hadis-i şerifte buyurdu ki: “Hediyeleşiniz, birbirinizi seversiniz.”
Sual: Bu zamanda insanlara verilecek en kıymetli hediye ne olabilir?
Cevap: Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bir hadis-i şeriflerinde;
(İnsanlar, kendilerine iyilik edenleri sever) ve başka bir hadis-i şeriflerinde de;
(Hediyeleşiniz, birbirinizi seversiniz) buyurdular.
Hediyenin en kıymetlisi, en faydalısı, güler yüz, tatlı dildir. Bidat sahiplerinden başka herkese, dosta ve düşmana, Müslümana ve kâfire, daima güler yüz, tatlı dil göstermelidir. Kimse ile münakaşa etmemelidir. Münakaşa, dostluğu giderir. Düşmanlığı arttırır. Kimseye kızmamalıdır. Hadis-i şerifte;
(Gadab etme!), kızma buyuruldu. Fitne, fesat zamanında, ineğe tapanları görünce, ineğin ağzına saman vermeli, onları kızdırmamalıdır.
Sual: Hastalığı sebebiyle, su ile gusül alamayan bir kimse, ne şekilde ve ne ile gusül abdesti alıp temizlenebilir?
Cevap: Gusül abdesti alınca, hasta olmaktan veya hastalığının şiddetlenmesinden yahut uzamasından korkan kimse, gusül için teyemmüm eder. Bu korku, kendi tecrübeleri ile yahut Müslüman, adil tabibin söylemesi ile malum olur, bilinir. Fıskı, günah işlemesi dillere düşmüş olmayan tabibin sözü de kabul edilir. Soğuk olup barınacak yer, suyu ısıtacak şey, şehirde hamam parası bulamamak, hastalığa sebep olabilir.
Sual: Bir kimse, önüne konulan yiyeceği, o yiyecekleri ikram edenden izin almadan bir başkasına verebilir mi?
Cevap: Bir kimseyi yemeğe çağırınca, önüne konan şey, hediye edilmiş olmaz, ibâha yani yemesine izin vermek olur. Ancak yediği mülkü olur. Ondan yani yemeği ikram edenden izin almadan, başkalarına veremez.
Sual: Hastalık sebebiyle teyemmüm eden bir kimse, bu teyemmümle sadece bir vakit namaz mı kılabilir?
Cevap: Hanefi mezhebinde, bir teyemmüm ile, dilediği kadar namaz yani birkaç vakit namaz kılabilir. Şafii ve Maliki mezheblerinde her vakit namaz için yeniden teyemmüm etmesi gerekir.
Sual: Erkekler, namazda rükuya gittiğinde, rükuda nasıl ve ne şekilde durmalıdır?
Cevap: Rükuda, erkekler parmaklarını açıp, dizlerinin üstüne kor. Sırtını ve başını da düz tutar. Rükuda, bacaklar ve kollar da dik tutulur.
Sual: Domuz yağından yapılan sabun kullanılabilir mi?
Cevap: Necasetli yağ, leşin ve necis hayvanın, domuzun yağı, sabun yapılınca temiz olur. Bütün kimyevi değişmeler böyledir.