Tabiînden meşhûr bir âlim. İsmi Atâ bin Sâib bin Mâlik es-Sakafî. Künyesi, Ebû Zeyd Kûfî’dir. 136 (m. 753) senesinde vefât etti. Hadîs-i şerîf işitip, rivâyet ettiği âlimler şu zâtlardır. Babası Sâib bin Mâlik, Enes bin Mâlik, Abdullah bin Ebî Evfâ, Amr bin Haris el-Mahzûmî, Sa’îd bin Cübeyr, Mücâhid, Husayn bin Cündeb, İbrâhîm Nehaî, Hasan-ı Basrî, Sa’îd bin Abdurrahmân, Şa’bî, Abdullah bin Seleme, İkrime, Ebî Seleme bin Abdurrahmân, Ebû Abdurrahmân Sülemî ve diğer bazı hadîs âlimleridir. Atâ bin Sâib’den ise İsmail bin Ebû Hâlid, Süleymân et-Teymî, Süleymân bin Mihran, A’meş, İbn-i Cüreyc, Hammâd bin Seleme, Hammâd bin Zeyd, Muhammed bin Fadl, Süfyân-ı Sevrî, Süfyân bin Uyeyne, İmâm-ı Şa’bî, Ali bin Âsım ve diğerleri hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir. Ondan rivâyet edilen hadîs-i şerîfler hadîs kitablarından dört sünende ve İmâm-ı Buhârî’nin “Edeb-ul-müfred” adlı eserinde yer almıştır.
Atâ bin Sâib, Zazan’dan rivâyet etti. Hazreti Ali ( radıyallahü anh ) Resûlullah efendimizin ( aleyhisselâm ) şöyle buyurduğunu bildirdi:
“Kim cünüplükten temizlenirken, kıl yeri kadar da olsa azıcık bir yeri yıkamazsa, Allahü teâlâ o kimseye veya yıkanmayan o yere Cehennemde çeşitli azâblar yapar” Bu hadîs-i şerîfi naklettikten sonra Hazreti Ali ( radıyallahü anh ) şöyle derdi: “Resûlullah ( aleyhisselâm ) efendimizden bu tehdidi işittikten sonra başımdaki saçlara düşmanımmış gibi muâmele ettim.” Hazreti Ali bu sözü meselenin ehemmiyetini göstermek bakımından üç defa tekrar etti. Yani Hazreti Ali vücudunda ve saçlarının dibinde veya başka bir yerde ıslanmadık yer kaldığında guslün olmayacağı üzerinde durdu.
¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾
1) Tehzîb-üt-tehzîb, cild-7, sh. 203
2) Mîzân-ül-i’tidâl, cild-5, sh. 70
ATÂ BİN SÂİB