Camide kendine yer ayırmak!

Camide oturmayı âdet ettiği yere başkası oturmuş ise, bunu kaldıramaz.

 

Sual: Herhangi bir Müslüman camide, namaz kılmak için kendine özel, belli bir yer ayırabilir mi?

Cevap: Camide kendine muayyen bir yer ayırmak mekruhtur. Fakat, dışarı çıkarken, kimse oturmasın diye, yerine ceketini bırakırsa, gelince oraya tekrar oturabilir. Umumi yerlerde, Minada, Arafatta, vapurda, otobüslerde de böyledir. Fakat oturmayı âdet ettiği yere başkası oturmuş ise, bunu kaldıramaz. Camide kendine, ihtiyacından fazla yer ayırırsa, fazlasını başkası alabilir. Bu yerin fazlasını, iki kişi isterse, hangisine verirse, o oturur. İkisi de istemeden, bu fazla yere biri oturursa, bundan alıp ikincisine veremez. Fakat, burayı, onun emri ile, onun için ayırdım, kendim için ayırmadım diye yemin ederse, kaldırabilir. Satıcıların pazar yerinde yerleştikleri yer de böyle olup, önce geleni sonra gelen yerinden kaldıramaz. Bütün bu umumi yerlerde, ilk oturan, herkese zararlı olmuş ise, kaldırılabilir. Namaz kılanlar sıkışıyorsa, kılmayanları kaldırabilirler. Mahalle mescidi dar geliyor ise, o mahalleden olmayanları, dışarı çıkarabilirler.

Sual: Bir kimse, tuvalet ihtiyacını giderirken yüzünü kıbleye dönerek bu ihtiyacını gidermesinin mahzuru olur mu?

Cevap: Helada, tuvalette ve her yerde, abdest bozarken, kıbleye önünü ve arkasını dönmek tahrimen mekruhtur. Unutulursa, üstünü kirletmek tehlikesi veya başka tehlike varsa, mekruh olmaz.

Sual: Hiçbir özrü yokken, sırtını duvara dayayarak namaz kılmanın mahzuru olur mu?

Cevap: Farz namazı kılarken özürsüz olarak, sırtını duvara, direğe dayamak mekruhtur. Ancak nafile namaz kılarken dayanmak mekruh olmaz.

Sual: Namaz kılarken gözleri yummanın mahzuru olur mu?

Cevap: Namazda gözleri yummak tenzihen mekruhtur. Zihni dağılmasın diye yumarsa, mekruh olmaz.

Sual: Necaset bulunan yerde namaz kılınırsa bu namaz kabul olur mu?

Cevap: Necis yerde namaza durmak ve buraya secde etmek, namazı bozar. Necis yere temiz bir şey serilirse, namazı bozmaz. Giyilmiş olan ayakkabı, elbise, insanın derisi demektir. Palto ucunu pis yere getirip secde edilemez. Paltoyu çıkarıp da sermelidir. Necaset bulaşmış ayakkabı ile cenaze namazı kılınmaz.

Sual: Namaz kılarken ah, of gibi inlemek namazı bozar mı?

Cevap: Namaz kılarken ah, of gibi inlemek namazı bozar.


Osman Ünlü

Kategori içindeki yazılar: Osman Ünlü