Kadınla erkeğin yan yana namaz kılması
Bir safta kadın kılınca, yalnız iki yanındaki ve tam arkasındaki erkeğin namazı bozulur.
Sual: Cemaatle namaz kılarken, bir hanım, imama uyarak, erkeklerle aynı safta durursa, bu safta namaz kılan erkeklerin namazı sahih olur mu?
Cevap: Cemaat ile namaz kılan bir kimse, aynı imama uyan herhangi bir kadınla, bir rükün miktarı bir hizada durursa ve aralarında kalın perde veya parmaktan kalın bir direk yahut bir insan sığacak kadar açıklık yoksa, erkeğin namazı bozulur. Bir safta kadın kılınca, yalnız iki yanındaki ve tam arkasındaki erkeğin namazı bozulur. Arkasındaki dokuz ayaktan uzak ise bunun bozulmaz. Aynı imama uymayan bir kadının, erkekle bir hizada kılmaları mekruhtur. Erkek, yanında, imama uyacak bir kadını görünce, geride durması için, eli ile işaret etmelidir. Geri gitmezse, kadının namazı kabul olmaz. Erkeğin namazı bozulmaz. Bir hizada olan kadın, adam boyu yüksekte veya aşağıda ise, zararı olmaz.
Sual: Bir kimse, vakit girmeden camiye girse ve sonra ezan okunsa, o vaktin namazını kılmadan o camiden çıkıp gidebilir mi?
Cevap: Camide olan kimsenin, ezan okununca, bu namazı cemaat ile kılmadan, özürsüz olarak dışarı çıkması tahrimen mekruhtur. Belli bir caminin cemaatine devam etmek âdeti ise, oraya ve mahallesindeki caminin cemaatine gitmesi ve dinini öğrendiği hocasının veya başkasının dersini, vaazını kaçırmamak için bunların camilerindeki cemaate ve iş yerindeki camiye gitmesi özürdür. Farzı, cemaatten önce yalnız kılan kimse de camiden çıkabilir. Fakat yalnız kılması mekruh olur. Bu özürlülerin hepsi, kamet getirilirken çıkamaz. Farzı yalnız kılmış olan, öğle ve yatsı namazlarında, cemaat ile nafile kılar. Diğer üç namazı yalnız kılmış olanın, cemaat ile kılınırken bile, camiden çıkması vacib olur. Çünkü, cemaate uymamak büyük günahtır.
Sual: Özürlü olup rüku ve secdeleri yapamayan bir kimse, bunları yapabilen sağlam kimseye imam olabilir mi?
Cevap: Rüku ve secde yapamayan kimse, bunları yapan kimseye imam olamaz. Hanefi mezhebinde nafile namaz kılmakta olan kimse, farz namazı kılacak olan kimseye imam olamaz.
Sual: Cemaatle namaz kılarken, cemaatin ‘imama uymaya…’ diye de ayrıca niyet etmesi gerekir mi?
Cevap: Farzı cemaat ile kılacak kimse, namaza niyet ederken ayrıca, “uydum hazır olan imama” diyerek de kalbinden geçirmesi lazımdır.
Osman Ünlü