Her hastalığın ilâcı vardır, yalnız ölüme çare yoktur!

Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Hastalıkların başı, çok yemektir. İlaçların başı, perhizdir.”

 

 

 

İslâmiyet ve sağlığımız-2-

 

Sebebi bilinsin veya bilinmesin, insanın dünyada yakalandığı, her hastalığının tedavisi, ilacı vardır. Allahü teâlânın âdeti şöyledir ki, her şeyi sebeple yaratır. Bir şeye kavuşmak için, bu şeyin yaratılmasına sebep olan şeyi yapmak lazımdır. Her şeyin yaratılmasında müşterek, ortak olan manevi sebep, sadaka vermek ve yetmiş kere (Estağfirullah min külli mâ kerihallah) duasını okumaktır. Bu iki manevi sebep, maddi sebepleri bulmaya da yardım eder.

 

Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdular ki:

 

(Allahü teâlâ, her hastalığın ilacını yaratmıştır. Yalnız, ölüme çare yoktur.)

 

(Hastalıkların başı, çok yemektir. İlaçların başı, perhizdir.)

 

(Hastalarınızı, sadaka vererek tedavi ediniz!)

 

Neden bahsederse bahsetsin, Kur’ân-ı kerimin her âyeti, her harfi şifadır. Hadis-i şerifte, (İlaçların en iyisi Kur’an-ı kerimdir) buyuruldu. (İbni Mace)
Peygamber efendimiz üç türlü ilaç kullanırdı. Kur’ân-ı kerim veya dua okurdu. Fen ile bulunan ilaçları kullanırdı. Her ikisini karışık kullanırdı. Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Kur’ân-ı kerimden şifa beklemeyen, şifaya kavuşamaz.) [Deylemi]
Kur’ân-ı kerim ve dua, şartlarına uygun okunursa, elbette şifa verir. Okuyanın ve hastanın buna inanması gerekir. Haram işleyenin ve itikadı düzgün olmayanın okuması fayda vermez. Kur’ân-ı kerimi ücretle okumak haramdır. (Tefsir-i Mazhari)

 

     ***

 

İnsan hasta olmamaya dikkat etmelidir. Bunun için de, İslâmiyete uygun yaşamak lazımdır. İslâmiyete uymakta gevşek davranarak, hasta olan kimse, ilaç almalı, perhiz etmeli ve fakirlere sadaka nezretmeli, adakta bulunmalı ve sık sık sadaka vermelidir. Perhiz, yani rejim yapmanın câiz ve lazım olduğunu, Teyemmüm âyeti göstermektedir. (Su zarar verince, kullanmayın, teyemmüm edin!) mealindeki âyet-i kerime meşhurdur.

 

Resûlullah efendimiz, hazret-i Ali ile bir eve gitti. Meyve getirdiler. Hazret-i Ali’nin gözleri ağrıyordu. Meyveden kendisi yedi. Hazret-i Ali’ye (Sen yeme! Göz ağrısına zarar verir) buyurdu. Pişmiş pazı ile arpa getirdiler. (Bundan ye! Gözüne fayda verir) buyurdu.

 

Ödemi olanlara (Su içmeyin! Suya perhiz ediniz!) buyururdu.

 

İslâm âlimleri, tıp ve tedavi üzerinde çok kitap yazdı. Bunlardan Dâvüd-i Antâkî’nin, (Tezkiretü lil-elbâb) kitabı ve Türkçe (Nusret Efendi Risâlesi), İbrahim Ezrak’ın, (Teshîl-ül-menâfi) kitabı, Ebû Abdullah Zehebî’nin, (Et-tıbbün Nebevî)si çok kıymetlidir.

 

Perhizi, hadîs-i şeriflerden ve tecrübeli kimselerden ve tabipten, doktordan öğrenmelidir. İlaç kullanmak ve perhiz yapmak sünnettir. Vacip ve farz olduğu yerler de vardır.





2024-05-01 02:00:00

Kategori içindeki yazılar: Hasan Yavaş