SIDDÎKÎ HALÎL

Fıkıh âlimi. İsmi, Halîl bin Es’ad bin Ahmed bin Kemâlüddîn’dir. 1098 (m. 1687) senesinde Dımeşk’da (Şam’da) doğdu. 1173 (m. 1759) senesinde İstanbul’da vefât etti. Edirnekapı dışında bulunan mezarlığa defnedildi.

Halîl Sıddîkî babasının terbiyesinde yetişti. Dımeşk’da bulunan âlimlerin derslerine devam etti. Şeyh Muhammed bin İbrâhim Kedkecî’den icâzet aldı. Büyük âlim Abdülganî Nablüsî, Abdülcelîl bin Ebû Mevâhib, Osman bin Muhammed Kettân, Ali Şum’a, Abdürrahmân el-Mücellid, Muhammed Kâmilî’den ilim öğrendi. İlim ve fazilet sahiplerinin sohbetlerinde bulundu. Dedesi Mekke-i mükerremeye kadı ta’yin edildiği zaman, babası ile beraber hacca gitti. Dedesi ondaki cevheri bildiğinden, babasına onunla ilgilenmesini, tahsil ve terbiyesi üzerinde durmasını tavsiye etti. Babası bu tavsiyeye elinden geldiği kadar uymaya çalıştı.

Halîl Sıddîkî, babasının vefâtından sonra, Vezir Recep Paşa zamanında İstanbul’a gitti. İstanbul’da bir müddet kaldıktan sonra, Şam’a geri dönerek yerleşti. 1158 (m. 1745) senesinde Kudüs kadılığına getirildi. Bir süre sonra İstanbul’a gitti. İstanbul’da 1165 (m. 1752) senesine kadar kaldı. Şam’a kadı olarak ta’yin edildi. Daha sonra Mekke-i mükerreme kadısı oldu. Bu görevde iken Anadolu kadıaskeri rütbesi verildi. İsmi her tarafta duyuldu. Onun büyüklüğünü duyan Sultan Mustafa Hân ona özel bir elbise yaptırarak, hediye etti.

¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾

1) Silk-üd-dürer cild-2, sh. 83


SIDDÎKÎ HALÎL

Kategori içindeki yazılar: HİCRÎ 12.ASIR ÂLİMLERİ