ABDÜSSELÂM BİN BERRECÂN

Endülüs’de yetişen hadîs âlimlerinden. İsmi, Abdüsselâm bin Abdurrahmân bin Muhammed bin Abdurrahmân el-Lahmî el-İşbîlî’dir. İbn-i Berrecân adıyla meşhûr oldu. İbn-i Berrecân müfessir, sûfi, kırâat âlimi, muhaddis olup, hesap ve hendesede de üstün derece ilim sahibi bir zât idi. 536 (m. 1141) senesinde Merrâkeş’de vefât etti. Kabri, İbn-ül-Ârif ve Dımeşk Câmii İmâmı Ebû Muhammed Hibetullah bin Tâvûs el-Bağdâdî’nin kabri sırasındadır.

İbn-i Berrecân hazretleri, Muhammed bin Ahmed bin Manzûr ve birçok âlimden hadîs-i şerîf dinleyip ilim öğrendi. Kendisinden ise; Ebü’l-Kâsım el-Kantâri, Ebû Muhammed Abdülhak el-İşbîlî, Muhammed bin Halîl el-Kaysî ve birçok âlim hadîs-i şerîf dinleyip ilim öğrendi.

El-Bülga adlı eserde, onun hakkında; “İbn-i Berrecân, nahiv ve lügat ilminde İmâm idi” yazmaktadır. Ba’zı âlimler de onun için, “İbn-i Berrecân Arab lügat ilmini İbn-i Melekûn’dan öğrendi ve onun derslerine uzun süre devam etti. İbn-i Berrecân zamanının lügat bilgisi çok olan, sadûk ve güvenilir bir zât idi” demektedir. İbn-ül-Ebâr ise; “İbn-i Berrecân, hadîs-i şerîf ve kırâat ilmini iyi bilen bir zât idi. Tasavvuf ve kelâm ilminin ince ve derin bilgilerine sahip olup, zâhid ve âbid bir zât idi” demektedir.

¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾

1) Mu’cem-ül-müellifîn cild-5, sh. 226

2) Şezerât-üz-zeheb cild-4, sh. 113

2) Tabakât-ül-müfessirîn (Dâvûdî) cild-1, sh. 300

4) Tabakât-ül-müfessirîn (Süyûtî) sh. 20

5) Esmâ-ül-müellifîn cild-1, sh. 57

6) Miftâh-üs-se’ğdf cild-2, sh. 323

7) Fevât-ül-vefeyet cild-2, sh. 323

8) Keşf-üz-zünûn cild-1, sh. 69, 70, cild-2, sh. 1039

9) Zeylü Tezkiret-ül-huffâz sh. 73

10) Vefeyât-ül-a’yân cild-4, sh. 232

 


ABDÜSSELÂM BİN BERRECÂN

Kategori içindeki yazılar: HİCRÎ 06.ASIR ÂLİMLERİ