ABDURRAHMÂN BİN ABDULLAH

Fıkıh Ve hadîs âlimlerinden. İsmi, Abdurrahmân bin Abdullah bin Abdurrahmân bin Hüseyn bin Muhammed bin Ömer bin Ziyâd’dır. Künyesi, Ebû Muhammed olup, meşhûr âlim Hasen bin Abdurrahmân’ın yeğenidir. Abdurrahmân bin Abdullah ( radıyallahü anh ) Mervezzud kasabasında doğdu. Fıkıh ve hadîs-i şerîf ilimleri üzerinde tahsil yapıp, zamanının büyük âlimlerinden oldu. Gündüzleri talebesine ders verir, geceleri ibâdetle meşgûl olurdu. Fevkalâde güzel bir ahlâka sahip olan Abdurrahmân bin Abdullah ( radıyallahü anh ), şafiî mezhebinde idi. 548 (m. 1153) senesinde, doğduğu Mervezzud’da vefât etti.

Abdurrahmân bin Abdullah, fıkıh hocası el-Begavî başta olmak üzere, Ebû Muhammed bin Abdullah bin Hasen et-Taberî, Ebü’l-Fadl Abdülcebbâr bin Muhammed el-İsfehânî, Abdurrezzâk İbn-i Hassan el-Meniî, Ebû Abdullah Muhammed bin Abdülvâhid ed-Dekkak’dan hadîs-i şerîf işitmiş ve ilim öğrenmiştir.

Kendisinden hadîs-i şerîf ve ilim tahsil eden İbn-üs-Sem’ânî, onun fetvâ ve hadîsle meşgûl olduğunu ve çok ibâdet eden, nefsini ıslâh etmiş, güzel ahlâk sahibi, ilmiyle âmil, cemaata hadîs imlâ ettiren büyük bir âlim olduğunu bildirdi. İbn-üs-Sem’ânî buna ilâveten, birçok fakîh ve âlimin ondan istifâde ettiğini ve kendisinin de onun imlâ derslerine katıldığını bildirdi.

Abdurrahmân bin Abdullah ( radıyallahü anh ) talebelerine ders vermesinin yanısıra, insanların kurtuluşu için câmide va’z ve nasîhatlarda bulunur. Ehl-i sünnet i’tikâdını anlatırdı. Cehennemden kurtulmanın, ancak Ehl-i sünnet i’tikâdı ile mümkün olabileceğini bildirir, Allahü teâlânın emirlerinin yapılmasını, yasaklarından kaçılması lâzım geldiğini, bıkmadan, usanmadan her zaman anlatırdı.

¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾

1) Tabakât-üş-Şâfiiyye (Sübkî) cild-4, sh. 245; cild-3, sh. 204

2) Şezerât-üz-zeheb cild-4, sh. 148

3) Mu’cem-ül-müellifîn cild-5 sh. 150


ABDURRAHMÂN BİN ABDULLAH

Kategori içindeki yazılar: HİCRÎ 06.ASIR ÂLİMLERİ