KÂDI EBÛ ALİ BENDENÎCÎ (Hasen bin Abdullah)

Şafiî fıkıh âlimi, kadı. Künyesi Ebû Ali olup ismi Hasen bin Abdullah (veya Ubeydullah) bin Yahyâ’dır. Doğduğu yer olan, Bağdad yakınlarındaki Bendenic köyüne nisbetle Bendenîcî denildi. Kâdı Ebû Ali Bendenîcî adı ile meşhûr oldu. 425 (m. 1034) yılında Bendenic’de vefât etti.

Birçok yerleri dolaşıp, çok sayıda âlimden ilim öğrenen Kâdı Ebû Ali Bendenîcî’nin en meşhûr hocası, fıkıh ilmini öğrendiği Ebû Hâmid İsferâînî’dir. Kâdı Ebû Ali Bendenîcî, şafiî mezhebinin fıkıh bilgilerini ezberledi. Şafiî mezhebinde âlim oldu. Bağdad’da Mensûr Câmii’ndeki makamında ders verir, âlimlerin ve halkın suâllerini cevaplandırırdı. Müslümanların sorduğu mes’eleleri derinliklerine inerek inceler, yanlış fetvâ vermekten çok korkardı. Bir ara kadılık da yapan Ebû Ali Bendenîcî, ağzımdan yanlış bir söz çıkar veya uygunsuz bir iş yaparım düşüncesiyle Allahü teâlâdan çok korkardı. Ba’zan fetvâ verirken sarardığı görülürdü, İlme ve ibâdete son derece düşkündü. Allahü teâlânın rızâsına uygun olmayan bir iş veya sözde vaktini zayi etmezdi. O’nu tanıyan âlimler, Ebû Hâmid İsferâînî’nin en kıymetli talebesi demekteydiler, ömrünün sonuna doğru Bendenic’e göçüp, orada vefât etti.

Kâdı Ebû Ali Bendenîcî’nin çok sayıda talebesi vardı, İbn-i Kesir, el-Bidâye ven-nihâyesi’nde, “Onun talebesinin misli yoktu” demektedir. Ancak bu talebelerin kimler olduğu hakkında kaynaklar bilgi vermemektedir.

Ebû Ali Bendenîcî, birçok kıymetli eser yazdı. Bunlardan Şafiî fıkhına dâir “Kitâb-ül-câmi” ve “Kitâb-üz-zâhire”si meşhûrdur.

¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾

1) Tabakât-üş-Şâfiiyye cild-4, sh. 305

2) El-Bidâye ven-nihâye cild-12, sh. 37

3) Târih-i Bağdad cild-7, sh. 343

4) Mu’cem-ül-müellifîn cild-3, sh. 238

5) El-A’lâm cild-2, sh. 196


KÂDI EBÛ ALİ BENDENÎCÎ (Hasen bin Abdullah)

Kategori içindeki yazılar: HİCRÎ 05.ASIR ÂLİMLERİ