Meşhûr hadîs ve fıkıh âlimlerinden. İsmi, Mûsâ bin Dâvûd ed-Dabî el-Hulkânî’dir. Künyesi, Ebû Abdullah’dır. Hadîs ilminde yüksek bir âlim ve kuvvetli bir hatîbtir. Aslen Kûfelidir. Sonra Bağdâd’a yerleşti. 217 (m. 832) senesinde vefât etti.
Hadîs âlimlerinin büyüklerinden olan Mûsâ bin Dâvûd el-Kûfî; Cerîr bin Hazım, Mübârek bin Fudâle, Nâfi bin Amr el-Cümhî, Yezîd bin İbrâhîm et-Tüstürî, Mâlik bin Enes, Süfyân-ı Sevrî, Şu’be, Süleymân bin Bilâl, Kays bin Rebî, Ebû Bekr el-Medînî, Hammâd bin Seleme ve daha başka âlimlerden ilim alıp, hadîs-i şerîf rivâyetinde bulundu. Kendisinden de, Muhammed bin Ahmed bin Ebî Halef, Ahmed bin Hanbel Haccâc bin eş-Şâir, Muhammed bin Muammer el-Bahrânî, Muhammed bin Yahyâ bin Abdülkerîm el-Ezdî, Îsâ bin Yûnus et-Tarsûsî, Muhammed bin Abdülcebbâr el-Hemedânî, Ahmed bin Süleymân er-Rahâvî ve daha birçok âlim ilim alıp, hadîs-i şerîf rivâyet ettiler.
Mûsâ bin Dâvûd-ı Kûfî, hadîs ve fıkıh ilminde büyük bir âlimdir. Arapçayı iyi konuşur ve yazardı. İbn-i Ömer el-Musûlî, Iclî, Ebû Hâtem, İbn-i Hibbân ve daha pek çok âlim onun sika (güvenilir) bir râvi olduğunu bildirmişlerdir.
İbn-i Sa’d diyor ki: “O, hadîs ilminde sikadır, ölünceye kadar Tarsus’ta kadılık (hâkimlik) yapmıştır.” Dâre Kutnî de: “O, hadîs-i şerîf ilminde sikadır. Birçok eserleri mevcûttur” dedi.
Nahiv âlimlerinden Câhız’de: “O, gayet fasîh (açık, anlaşılır) konuşan kuvvetli bir hatîb idi” diye bildirdi.
¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾
1) Mu’cem-ül-müellifîn cild-13, sh. 38
2) Şezerât-üz-zeheb cild-2, sh. 38
3) Tezkiret-ül-huffâz cild-1, sh. 378
4) El-A’lâm cild-7, sh. 322
5) Tehzîb-üt-tehzîb cild-10, sh. 342
6) Mîzân-ül-i’tidâl cild-4, sh. 204
MÛSÂ BİN DÂVÛD EL-KÛFÎ