Hadîs âlimlerinden. Tabiînden olup, Medine’de doğdu. Değum târihi bilinmemektedir. Hicretin 189 (m. 804) senesinde Medine’de vefât etti. Aslen Horasan’ın Derâverde köyündendir. Bu bakımdan Derâverdî de denilmiştir. Hadîs rivâyet ettiği zâtlar; Zeyd bin Eslem, Şüreyk bin Abdullah, Yahyâ bin Saîd el-Ensârî, Hişam bin Urve, Amr bin Ebî Amr, Sevr bin ed-Deylî, Humeydî, Tavil, Cafer-i Sâdık (r.anhüm) gibi çok sayıda muhaddisten hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir. Kendisinden de Şu’be, Sevrî, İbn-i İshâk, İbn-i Mehdî, İbn-i Vehb, Veki bin Cerrah, Dâvûd bin Abdullah, Abdullah bin Ca’fer er-Rakî gibi pek çok âlim hadîs rivâyet etmişlerdir.
Abdülazîz bin Muhammed’in A’lâ İbn-i Abdurrahmân’dan, o da Ebû Hüreyre’den rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîf şöyledir: “İnsan öldüğü zaman amel defteri kapanır. Ancak üç sınıf kimsenin amel defteri kapanmaz. Sadaka-i cariyye (hayırlı eserler) bırakanın, faydalı ilim bırakanın ve sâlih evlât yetiştirenin.”
Osman bin Âffan ( radıyallahü anh ) abdest aldı ve Resûlullah’ı; şu benim abdestim gibi abdest aldığını gördüm. Sonra şöyle buyurdular dedi: “Her kim böylece abdest alırsa, geçmiş günahları afv olunur. Kıldığı namazla, mescide kadar yürümesi de (kendisine) nafile (ibâdet) olur.”
¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾
1) El-A’lâm cild-4, sh. 25
2) Tezkirât-ül-huffâz cild-1, sh. 269
3) Tehzîb-üt-tehzîb cild-6, sh. 353
4) Mîzân-ül-i’tidâl cild-2, sh. 633
5) El-Menhel-ül-azb-il mevrûd cild-1, sh. 23
ABDÜLAZÎZ BİN MUHAMMED